Valet i Ungern

Den 8 april hölls val i Ungern. Valet kom drygt tre veckor efter Nationaldagen, den 15 mars. Dagen för detta firande anordnade en kulturpersonlighet i Budapest en så kallad fredsmarsch, som samlade omkring 200 000 människor i ett tåg som var flera kilometer långt och som till slut ändade vid Parlamentet, där nationaldagsfirandet hölls.

Marschen mottogs med applåder från den stora scen som var uppmonterad utanför Parlamentet. Premiärminister Viktor Orbán tackade alla som deltagit i marschen.

Fredsmarschen initierades som en manifestation för fred och sammanhållning i landet, då valrörelsen, som varit ganska smutsig, delat landet i två läger. Regeringens kampanj mot Soros och hans påstådda påverkan på migrationen sågs inte med blida ögon av oppositionen och migrationsfrågorna dominerade valrörelsen. Oppositionspartierna kunde inte ge något klart besked om huruvida de hade för avsikt att behålla det gränsskydd som regeringen byggde efter flyktingkrisen 2015 eller om det skulle rivas. En annan tvistefråga var Ungerns förhållande till EU. Oppositionen var kritisk till regeringens tendens att undvika frågor som sjukvård, skolor och välfärd. Löneutvecklingen i landet ifrågasattes av oppositionen, som lovade högre löner och bättre villkor för pensionärerna. Viktor Orbán har också kategoriskt motsatt sig de flyktingkvoter som varit under diskussion länge inom EU. Detta fick också kritik, särskilt från socialistpartiet.

Viktor Orbán har haft starkt stöd från många olika grupper i samhället och har i opinionsundersökningarna fått ungefär hälften av rösterna. Han har varit premiärminister i Ungern 1998-2002 och sedan från 2010 och framåt behållit sin position. Socialistpartiet har varit illa omtyckt, sedan dess ledare i en tidigare regeringsperiod erkände att regeringen ljugit om Ungerns ekonomiska förhållanden och premiärminister Ferenc Gyurcsány fick avgå under tumultartade former efter en stor folklig demonstration som varade i flera dagar. Det högerextrema partiet Jobbik under dess ledare Gábor Vona har gått starkt framåt i valrörelsen. Strax före valet avslöjades dock att partiledaren haft samröre med president Erdogan i Turkiet och sågs i en nyhetssändning göra Gråvargarnas tecken. Detta faktum tycktes dock inte ha påverkat opinionssiffrorna så mycket.

Oppositionen har varit splittrad, lösa spekulationer om att samtliga partier skulle gå samman för att kunna övertrumfa Fidesz har förekommit, men det gick inte att få enighet inom oppositionen för ett sådant förfarande. De största oppositionspartierna har dock gått till val på mindre koalitioner, som t ex mellan socialister, dialogpartiet, de gröna och centern. Ett tjugotal små partier presenterades på den lista väljarna hade att ta ställning till på valdagen. Ett för denna valrörelse nytt satirparti var det ungdomliga "Tvåsvansade hunden". Det fick ingen större framgång i valet.

Valdagen hade strålande fint väder och valdeltagandet visade sig tidigt på dagen vara högt och slutade långt senare på kvällen i runt 69,5%, det högsta på omkring 20 år. Under valvakan i media spekulerades i vad detta kunde betyda. Var det bevis för ett starkt stöd för sittande regering och ett ansvar hos väljarna för de starkt framskjutna migrationsfrågorna eller var det en önskan om maktskifte som låg bakom detta ovanligt höga deltagande? Vallokalerna skulle officiellt ha stängt klockan 19, varefter resultatet skulle kablas ut. De som parkerat framför TV-rutan fick dock en lång väntan, då det höga valdeltagandet gjort att trycket på vallokalerna i Budapest var så högt att många fick köa i timmar för att komma in. När vallokalerna stängde stod folk i långa led ute på gatorna för att få rösta. Klockan 22.15 stängdes vallokalen i ett av de mest frekventerade distrikten i Budapest. Den siste som fick rösta, en ung man, blev intervjuad i TV. Spänningen steg under valvakan, de olika partiledarna intervjuades, men inga förhandsundersökningar presenterades. Tittarna fick beskedet att inga siffror skulle lämnas ut förrän den sista vallokalen stängt. Så kom då äntligen de första resultaten och de visade en stor övervikt för Fidesz ute i landet, medan ett sämre resultat hade uppnåtts i valdistrikten i huvudstaden.

Vid midnatt trädde Viktor Orbán fram till mikrofonen på den utomhusscen som riggats för Fideszpartiet. Flera tusen sympatisörer hade stått i flera timmar i den ljumma vårnatten för att få höra segertalet från sin premiärminister. När Viktor Orbán slutligen kom fram till mikrofonen steg jublet och folket skanderade "Viktor, Viktor" som de alltid gör här när premiärministern talar. Viktor Orbán är Viktor med det ungerska folket. En ledare som kan tala med hög och låg. Han har varit mycket populär sedan han som ledare för det då nybildade partiet Fidesz höll tal vid ombegravningen av Imre Nagy 1988. Imre Nagy var den kommunistledare som hängdes av ryssarna efter revolutionen 1956. Viktor Orbán var då en ung juridikstudent vid universitetet i Budapest och var med om att bilda det progressiva och kommunistkritiska partiet Fidesz.

De senaste åren har dock en hel del kritik framförts mot honom, bl a för korruption, för bristande pressfrihet, för hans EU-kritik och för hans nationalistiska linje och påstådda tillbakahållande av civilsamhällets organisationer.

Valresultatet slutade på 49% för Fidesz-KDNP. Det största oppositionspartiet Jobbik fick 19.6% av rösterna och socialisterna MSZP skrapade ihop 12.4%, medan alternativpartiet LMP-G/EFA fick 7.0% av rösterna. Demokratisk koalition fick 5.6%. De sistnämndas ledare Ferenc Gyurcsány har nu kallat till stora demonstrationer efter valet och även initierat en undersökning huvuvida det har förekommit valfusk från Fidesz sida. Valsystemet i Ungern ger regeringspartiet 2/3-majoritet vid minst 45% av rösterna och det har nu 133 mandat av de 199 i parlamentet. En sådan majoritet ger Fidesz rätten att ändra grundlagen. Fidesz har sedan de kom till makten 2010 haft denna majoritet och ändrat på flera grundlagar och infört många nya lagar på egen hand. Socialistledaren Gyula Molnár och Jobbikledaren Gábor Vona annonserade sin avgång efter att valresultatet kungjorts.

Budapest den 12 april 2018  Mirjam Tapper

Senaste artiklarna