Viktig bok om en kyrka i kris

Konsten att överleva Svenska kyrkan av Helena Edlund HEED Publishing 360 sidor

Svenska kyrkan har länge utgjort en dold värld för flertalet av dess medlemmar. Därför har många inte förstått den genomgripande förändring som Svenska kyrkan genomgått under de senaste decennierna. Med idéhistorikern Johan Sundeens grundliga studie 68-kyrkan: Svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989 (2017) föll välbehövligt ljus på vänsterpolitiseringen inom Svenska kyrkan. Att denna på intet sätt upphörde med Berlinmurens fall, utan snarast tilltagit i styrka under senare tid, vet många av oss som tjänstgjort inom Svenska kyrkan. Prästen Helena Edlund fortsätter upplysningsarbetet i sin nyutkomna biografi Konsten att överleva Svenska kyrkan med undertiteln Mina tolv år på Sveriges farligaste arbetsplats. Det är en stark inifrånskildring av en splittrad kyrka på väg att förlora sin kristna identitet. Boken förenar det självutlämnande personliga med ett gediget journalistiskt hantverk och liknar på så sätt inget annat jag läst.

 

Helena Edlund är avsiktligt subjektiv, hon skriver om sina egna upplevelser av den organisation som kallat, format, berört, upprört och skadat henne. Det är emellertid uppenbart för läsaren att en kyrka som behandlar sina anställda på det sätt som beskrivs i boken befinner sig i djup kris. De vackra orden om kärlek och nåd döljer en betydligt solkigare verklighet. Att Svenska kyrkan med rätta kan kallas ”Sveriges farligaste arbetsplats” visar tillgänglig sjukskrivningsstatistik.

 

Boken tar sin utgångspunkt i ett samtal som författaren har med en god vän strax innan de skall börja på Pastoralinstitutet i Uppsala för att gå det avslutande utbildningsåret innan prästvigningen. De diskuterar hur de skall förhålla sig till alla konservativa svartrockar som de räknar med att möta under det kommande året. Själva ser de sig som moderna och förhållandevis liberala präster. Det blir dock inte alls så som de väntat sig. Efter någon månads undervisning på Pastoralinstitutet tvingas Helena Edlund konstatera att det är hon som är svartrocken, eftersom hon är gammaldags nog att betrakta dopet som viktigt.

 

Konsten att överleva Svenska kyrkan är en mycket rik – och uppslagsrik – bok, som det är omöjligt att göra rättvisa i en recension. Vi får följa bokens författare alltifrån en barndom i dödens skugga, över hennes sökande, kallelse, utbildning och prästvigning, under åren som fängelsepräst, med utlandsstyrkorna i Kosovo och Afghanistan och i ett flertal svenska församlingar. Frikostigt delar hon med sig av både goda och dåliga erfarenheter. Helena Edlund är en kvinna som har upplevt mer än de flesta, inte minst av mänsklig ondska. Att hon därför inte passar in i den överlag konflikträdda Svenska kyrkan säger sig självt.

 

Helena Edlund blev persona non grata inom delar av Svenska kyrkan när hon 2011 skrev en debattartikel i Kyrkans Tidning, där hon kritiserade Svenska kyrkans politiskt korrekta försvar av islam. När hon några år senare tillsammans med prästerna Annika Borg och Johanna Andersson, efter det islamistiska mordet på den franske prästen Jacques Hamel, startade Facebook-gruppen Mitt Kors, till stöd för förföljda kristna, bemöttes initiativet med skepsis eller tystnad från stora delar av Svenska kyrkans ledning. Drevet mot Helena Edlund tilltog i styrka och hon tvingades bort från Svenska kyrkan, trots att hon inte brutit mot sina prästlöften. Edlund är kontroversiell därför att hon ställer de avgörande frågorna om kristen identitet och kyrkans förhållande till islam.

 

Konsten att överleva Svenska kyrkan är ett dokument över en kyrka i kris. Det är en viktig och välskriven bok, som förtjänar att få många läsare. Jag förutspår att den med tiden kommer att bli en svenskkyrklig klassiker.

 

 

Anna Lindén

Senaste artiklarna