Veckan som gått

Utrikes nyhetssvep 20 april

FN:s säkerhetsråd till Sverige för att diskutera Syrien

FN:s säkerhetsråd håller för första gången sitt årliga informella arbetsmöte utanför New York när dess diplomater på fredag samlas på Dag Hammarskjölds gård i Backåkra i Skåne på svenskt initiativ.

Det tre dagar långa mötet äger rum vid en tidpunkt då säkerhetsrådet är splittrat mer än på länge över den påstådda kemvapenattacken i Douma som ledde till ett samordnat militärangrepp av USA, Frankrike och Storbritannien på Syrien.

Den amerikanska ambassadören Nikki Haley och hennes ryska motpart Vassilij Nebenzia kommer att sammanstråla i Skåne med de övriga 13 ambassadörerna och FN:s Generalsekreterare António Guterres, som bland annat sagt att "kalla kriget är tillbaka i högsta grad”.

FN:s säkerhetsråd – som består av fem permanenta medlemmar och tio tillfälliga – håller normalt sitt årliga informella arbetsmöte i upstate New York. Sveriges representant i säkerhetsrådet, Carl Skau, kommenterade mötet i Backåkra vid en presskonferens i New York i onsdags.

”Det är ingen nyhet att rådet är splittrat om Syrien. Nu behövs lite ödmjukhet och tålamod,” förklarade Skau som beskrev Dag Hammarskjölds gård nära Ystad som en lämplig och inspirerande miljö för diplomati.

"Det är ett ställe där vi kan kavla upp ärmarna, ta av oss våra jackor och slipsar och komma fram till verkliga, meningsfulla vägar framåt.”

När den ryske FN-ambassadören fick frågan om det kan bli dålig stämning på mötet svarade han enligt AFP:  ”Jag får se hur de känner för att ha med mig att göra efter allt som hänt.”

Guterres har förklarat att mötet ska handla om hans planer på diplomatiska initiativ för att lösa konflikter världen runt men dödläget över Syrien kommer att få högsta prioritet. Sverige har lagt fram ett utkast till en resolution vars syfte är att skicka en FN-delegation till Syrien med uppdrag att en gång för alla eliminera Syriens kemvapenarsenal.

Natten till lördagen den 14:e april avfyrade amerikanska, brittiska och franska bombplan och krigsfartyg 105 kryssningsrobotar inom två minuter mot vad som beskrevs som forskningsanläggningar och förvaringsplatser för kemvapen nära Damaskus och Homs.  

Attacken kom som svar på ett luftangrepp på staden Douma nära Damaskus den 7:e april som ska ha resulterade i minst 70 dödsoffer. Hjälparbetare rapporterade att det handlade om en kemvapenattack med klorgas och nervgiftet sarin. Ett videoklipp från Douma visade döda män, kvinnor och barn med fradga kring munnen.

Rebellstyrkor i Douma lade skulden för attacken på den syriska militären men både Syrien och Ryssland förnekade allt ansvar och hävdade att videobevisen var ett påhitt av rebellerna med hjälp av brittiska underrättelsetjänsten för att utlösa en utländsk militär intervention. Den syriska regeringen fördömde missilangreppen som brott mot internationell lag.

Frankrikes President Macron förklarade efter den samordnade attacken att han lyckats övertala President Donald Trump att inte kalla hem de amerikanska styrkorna från Syrien. Trump hade tidigare förklarat att han inom kort skulle dra tillbaka de 2.000 soldater som bekämpar Islamic State i Syrien. ”Vi övertygade honom att det är nödvändigt att bli kvar på lång sikt,” sade Macron i en fransk TV-intervju.

Det samordnade missilangreppet var den största interventionen hittills av västmakterna mot President Assad och dennes bundsförvant Ryssland, men de allierade gjorde det klart att attacken hade begränsats till Syriens kemvapenarsenal och utgjorde inget försök att ingripa i det sju år gamla inbördeskriget i vilket minst en halv miljon människor dödats.

 

Israel varnar Iran: redo att slå till

Israel släppte satellitbilder på iranska baser i Syrien i tisdags i en klar varning till ärkefienden vid en tidpunkt då bägge staterna dras djupare in i den syriska konflikten.

Den israeliska militären meddelade att man tror att det islamiska revolutionära gardet (IRGC) hyser planer på att gå till anfall mot Israel de närmaste dagarna. Detta skulle ske som hämnd för Israels flygangrepp på en iransk militär drönarbas den 9:e april vid vilken sju iranier omkom.

Satellitbilderna var en signal till Iran att Israel vet var i Syrien Irans Quds-styrkor, ett specialförband inom IRGC, är baserade.

Ryssland hjälpte med luftangrepp President Assad att vända på krigslyckan till sin fördel, men han har också fått mycket hjälp från iranska styrkor och shiamilis att återerövra områden från rebellgrupperna.

En representant för den israeliska underrättelsetjänsten förklarade för The Times: ”Trots all diplomati och alla varningar tänker Iran försöka bygga permanenta baser i Syrien och hittills har vi inte sett några tecken på att President Putin gör några allvarliga försök att stoppa dem.”

 

Grekland kämpar mot ny våg av migranter

Grekiska gränsvakter har bett staten om brådskande förstärkningar vid gränsen till Turkiet i nordost efter att en ny våg av migranter och flyktingar är på väg mot Europa. De flesta av de nyanlända är syrier som flyr från inbördeskriget men många är turkar som söker ett nytt liv utomlands, bort från President Erdogans alltmer auktoritära regim, enligt The Times.

Antalet människor som korsat gränsfloden Evros från Turkiet har tredubblats till 1.658 under den gångna månaden, från 586 i februari, enligt officiella siffror. ”Staten måste handla snabbt,” förklarade en representant för Greklands gränsvakter. ”Uppgången var väntad men regionen måste förstärkas.”

 

Trump hyllar CIA-chefens genombrott i samtal med Kim

President Donald Trump förklarade på onsdagen att ett möte mellan chefen för CIA och  Kim Jong-Un gått smidigt tillväga och han ställde sig optimistisk inför sina egna förhandlingar med den nordkoreanske diktatorn inom en snar framtid.

Mike Pompeo, som är chef för underrättelsetjänsten men som samtidigt är nominerad att bli Trumps nye utrikesminister, träffade Kim i påskas. Det var det första mötet på toppnivå på närmare 20 år och syftade till att bedöma om Nordkorea är redo att förhandla i god tro.

Trump tvittrade: ”En god relation har bildats.”

USA tycks övertygat om att Kim är redo att skrota sin kärnvapenarsenal, men ingendera sida har börjat prata om vad slags eftergifter USA och dess bundsförvanter är redo att komma med. Nordkorea är sedan åratal utsatt för sanktioner från FN:s Säkerhetsråd och många länder, däribland USA, över sin kärnvapenstrategi.

Washington och Pyongyang har utkämpat ett diplomatiskt krig över Nordkoreas kärnvapenarsenal i flera månader. Men relationerna mellan Nord- och Sydkorea har förbättrats i samband med vinter-OS i Sydkorea där de två staterna tävlade tillsammans.

 

Den nordkoreanska diktatorn besökte för några veckor sedan Beijing som en förberedelse till sina kommande toppmöten med Sydkoreas President Moon Jae-in och Trump. Det var hans första utlandsresa sedan han kom till makten för sju år sedan.

 

 

Veckans skratt

Hinduer ska ha uppfunnit internet i forntiden

De flesta är nog eniga om att internet är en modern uppfinning, bara några årtionden gammal, men det har inte hindrat ett indiskt statsråd från att påstå att nätet uppfanns redan för 9.000 år sedan av hinduer.

Biplab Kuma Deb, förste minister för den nordöstliga staten Tripura, citerar som bevis Mahabharata, ett sanskrit-epos från forntida Indien.

Deb, som är medlem av det styrande Bharatiya Janata-partiet, hävdade  i ett uttalande på onsdagen att den enda rimliga förklaringen till berättelser i Mahabharata om slagfält omkring 7.000 år före Kristus var att ett slags internet redan fanns på plats på den tiden.

“Europeiska länder må hävda att de uppfann teknologin men i verkligheten är denna teknologi vår.”

Deb har utsatts för tråkningar på sociala medier men han håller fast vid sin uppfattning. ”Tro på sanningen.”

Det framgår inte vad hinduerna för alla dessa årtusenden sedan gjorde med sin avancerade teknologi, varför de inte behöll den. Men det lär inte vara första gången som indiska nationalister gör anspråk på att ha varit först med västerländska uppfinningar.

 

Senaste artiklarna