Symbolen Sylvi Listhaug

Johan R. Honkainen Gyllenspetz, bosatt i Norge sedan 2006, förklarar de senaste stormarna kring Sylvi Listhaug i norsk politik, och vad hon symboliserar, enligt honom.

Det är lätt att vara likgiltig till många svenska, och nordiska, politiker. Till och med vi som är mer än genomsnittligt intresserade av politik känner ofta inte till alla statsråd i Sveriges regering, helt enkelt eftersom de är så intetsägande. Kanske man kan säga att de helt enkelt är karriärister som försöker flyga under allmänhetens radar.

Det finns dock undantag, både internationellt och i Norden. Personer som symboliserar någonting, och som alla, även de annars ganska ointresserade, har en åsikt om. Ett exempel på detta är Donald Trump. Här i Norge finns också ett exempel, nämligen nyligen avgångna justiteminister Sylvi Listhaug.

Listhaug, som på gott och ont är "Sylvi" med norska folket (och oss andra som bor här), tillhör Fremskrittspartiet, som brukar anses vara högerpopulister. Hon är född 1977, är uppvuxen på en gård i Ørskog i fylket Møre og Romsdal i västra Norge. Hon har varit stadsstyrelseledamot (byråd) i Oslo tidigare. Vid regeringsskiftet i Norge 2013, då Jens Stoltenbergs rödgröna regering ersattes av Erna Solbergs "blå-blå" regering, bestående av Høyre och Fremskrittspartiet så blev Sylvi Listhaug statsråd. Till att börja med jordbruks- och matminister, sedan invandrings- och integreringsminister (2015–2018), och från 17 januari 2018 justitie-, beredskaps- och invandringsminister. Hennes förändrade titel i början av detta år berodde på att regeringen ombildades då vänsterliberala Venstre valde att ingå i Erna Solbergs koalitionsregering. Tidigare var Venstre, tillsammans med Kristelig Folkeparti, regeringens stödpartier i det norska parlamentet, Stortinget.

Den 20 mars 2018 avgick Sylvi Listhaug från sin ministerpost, efter att det hade stormat kring henne i en och en halv vecka. Att det stormar runt Sylvi Listhaug är ingenting nytt. Det har det gjort förr. Den här stormen fick henne dock att lämna regeringen, och i stället återta sin plats som ledamot av Stortinget. Så vad handlade denna storm om?

Den 9 mars postade Listhaug ett meme på Facebook, en bild som visade jihadister med bildtexten: "Ap [Arbeiderpartiet, Norges socialdemokrater] mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet". Bakgrunden till detta var att regeringen ville fråntaga hemvändande IS-krigare passet vid ankomst till Norge, och Arbeiderpartiet gick emot detta. Med andra ord så hade Sylvi Listhaug rätt i sak. Det som emellertid hände sedan, efter några dagar, var att Arbeiderpartiet bestämde sig för att förknippa detta inlägg med Anders Behring Breiviks terrordåd på Utøya gentemot Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF (Arbeidernes ungdomsfylking) 22 juli 2011. Detta var vad som skapade mediastormen, och idén till att sammanlänka dessa saker kom från en PR-rådgivare i Arbeiderpartiet, Bjørn Tore Hansen. Arbeiderpartiets strategi fungerade dock: en mediastorm starkare än någon som Sylvi Listhaug tidigare drabbats av utbröt.

Sedan tidigare ogillas Sylvi Listhaug starkt av oppositionspartierna och deras anhängare, samt av norska mainstreammedia. Listhaug är det närmaste som vi har kommit en norsk Trump, anser jag. En person som man antingen är för eller emot. I denna mediestorm, då Sylvi Listhaug anklagades för både det ena och det andra, inklusive att inte bry sig om de överlevande från Utøya, så fick Listhaug också stöd från vanliga norska kvinnor och män. Folk började skicka rosor till Sylvi Listhaug, adresserade till norska justitiedepartementet. Hundratals blomsterbuketter kom till hennes kontor. Sylvi Listhaug tackade för stödet – vilket fick Inga Marte Thorkildsen, som tillhör Sosialistisk Venstreparti och är stadsstyrelseledamot i Oslo, att skriva på twitter att Listhaug tackade rasisterna för stödet. Thorkildsen vet förstås inte vilka som har skickat blommor till Listhaug, men hennes kommentar kan få exemplifiera dagens vänstersidas fullständiga tondövhet. I Stortinget lade Bjørnar Moxnes, ledamot av Stortinget för Rødt (ett parti långt till vänster, och partiets ende stortingsledamot), misstroendeförslag gentemot Sylvi Listhaug. Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstreparti uttalade att de skulle rösta för. Kristelig Folkeparti var mer svävande, men det verkade rimligt att misstänka att de skulle rösta för. Kristelig Folkepartis ledare Knut Arild Hareide har haft ett horn i sidan till Sylvi Listhaug länge, bland annat då Sylvi Listhaug varit populär hos en del (höger)kristna väljare. Om det blev majoritet för misstroende, så skulle hela regeringen Solberg falla, sades det. Det var nämligen inte möjligt för Stortinget att bara sparka en enskild minister.

Söndagen den 18 mars arrangerades en stödmarkering för Sylvi Listhaug utanför Stortinget. De flesta talarna var för övrigt ex-muslimska invandrare, födda i Somalia, Turkiet och Iran. Flera hundra människor var samlade för att visa sitt stöd. Några få motdemonstranter dök upp, men de insåg sitt numerära underläge och avhöll sig från att använda våld. En av dem höll upp en skylt med texten: "Kan inte alla bara hata Sylvi Listhaug". Jag var tyvärr inte där, eftersom jag var i Polen den söndagen. Blommorna och markeringen var tydliga tecken på vad Sylvi Listhaug symboliserar: hon symboliserar folklig konservatism, sunt förnuft, motstånd mot politisk korrekthet, öppna gränser och islamisering. Hon har varit regeringens tydligaste röst i de här frågorna, speciellt då övriga ministrar från hennes parti, inklusive partiledaren Siv Jensen inte har varit lika tydliga.

Stödet bar dock inte helt. Den 20 mars meddelade Sylvi Listhaug att hon avgår som minister. Fremskrittspartiet hade tidigare meddelat, att de stod bakom henne. Genom detta räddade Listhaug alltså regeringen Solberg. I stället blev Sylvi Listhaug stortingsledamot. Det såg ut som om hennes motståndare hade vunnit. Jag förutspådde att detta var en pyrrhusseger – att vänstern nu skjutit sig rejält i foten. Hur det går med den saken återstår att se. En sak är helt säker: vi har inte hört det sista från Sylvi Listhaug än. Den 19 april skrev norska Dagbladet att Sylvi Listhaug avser utge en bok i höst. I samband med att detta meddelades sade Sylvi Listhaug att det blir nytt rabalder. Eller, som hon sade till Dagbladet "Det blir bråk av alt jeg gjør". Jag räknar med att boken blir mycket intressant. Det kan bli skäl för mig att återkomma till symbolen Sylvi Listhaug.

 

Referenser:

https://www.document.no/2018/03/20/det-var-en-pr-radgiver-i-ap-som-koblet-listhaugs-utspill-til-utoya-terroren/
https://www.document.no/2018/03/16/sylvi-overost-av-blomster-jeg-er-rort-av-all-stotten/
https://www.document.no/2018/03/17/inga-marte-thorkildsen-sv-listhaug-takker-for-stotten-fra-rasistene/
https://www.youtube.com/watch?v=oHiph_TtzeE&t=2147s (Stödmarkeringen för Sylvi Listhaug)
https://www.dn.no/nyheter/2018/03/20/0801/Politikk/sylvi-listhaug-gar-av-jeg-har-opplevd-dette-som-en-ren-heksejakt
https://www.dagbladet.no/nyheter/varsler-nytt-rabalder/69726328

 

By Bård Gudim, FrPMedia - FrPMedia, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8898166

Senaste artiklarna