Veckan som gått; Macron, styckmördare, IS-terror och flyktingvåg

Utrikes nyhetssvep 27 april

Macron på statsbesök i Washington; Iran på dagordning

Frankrikes President Emmanuel Macron uppmanade på onsdagen USA att inte överge det nukleära avtalet med Iran förrän en bredare internationell överenskommelse kan träffas som tar itu med andra amerikanska och europeiska frågetecken kring regimen i Teheran, till exempel dess militära inblandning i andra länder som Syrien.

Macron förklarade i ett tal inför Kongressen att det nuvarande avtalet inte är perfekt men att det måste förbli intakt tills en bättre överenskommelse träffas med Tehran. Den franske presidenten, det första statsöverhuvudet som besöker President Trump, höll sitt tal på slutet av ett tre dagars statsbesök i Washington.

“Det stämmer att detta fördrag inte omfattar alla angelägenheter,” sade Macron, som talade flytande engelska.

Men det vore fel att dra sig ur det utan att ha något bättre alternativ för handen. ”Detta är min position,” förklarade den franske presidenten.

Trump har ofta deklarerat att USA skall dra sig ur avtalet mellan Iran, de fem ständiga medlemmarna av Säkerhetsrådet och Tyskland. Avtalet, som uppnåddes under dåvarande presidenten Barack Obama 2015, innebar att västmakterna hävde ekonomiska sanktioner mot Iran mot att regimen slutade att anrika uran och gick med på rigorösa internationella inspektioner. Iran hävdade att uranet inte var tänkt att användas för att bygga en atombomb utan skulle nyttjas i fredliga syften, men stormakterna fann för gott att ingripa.

Trump förväntas besluta den 12 maj om att eventuellt återinföra amerikanska sanktioner mot Teheran, vilket skulle vara det första steget mot att skrota avtalet. Iran har hotat med att i så fall genast återuppta anrikningen av uran.

 

Ubåtspsykopat får livstid för styckmord

Dansken Peter Madsen dömdes till livstids fängelse i Köpenhamns tingsrätt på onsdagen för mordet på den svenska frilansjournalisten Kim Wall på sin ubåt förra året. Madsen befanns skyldig till mord, griftefrid och sexbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Enligt rättens bedöming är det bevisat att Madsen band Wall och skadade henne medan hon fortfarande var i livet innan han styckade hennes kropp. Han hade enligt rätten planerat att mörda en kvinna, men att det blev den lovande svenska frilansjournalisten var bara en slump.

”Rätten bedömer att den tilltalade styckade kroppen för att dölja sitt brott,” förklarade domaren Annette Burkø, som med två lekmän var enig i sitt beslut, enligt svenska pressrapporter.

”Vi är mycket tillfreds med domen,” kommenterade åklagaren,  Jakob Buch-Jepsen. ”Det är ett förberett och planerat sexualbrott.”

Madsen, 47, som beskrivits som en eccentrisk uppfinnare och narcissistisk psykopat, ändrade förklaring tre gånger till journalistens död i augusti i fjol. Wall, 30, hade följt med på Madsens egenhändigt tillverkade ubåt för att göra ett reportage om honom.

Domaren redogjorde för hur rätten resonerat kring att Madsen bjudit in kvinnor till ubåten, intresserat sig för lemlästning, tagit med sig verktyg ner i ubåten, rengjort dem och sedan inte kunnat lämna någon trovärdig förklaring till det.

Madsens advokat, Betina Hald Engmark, meddelade att domen kommer att överklagas. Hon ville att hennes klient skulle dömas till sex månaders fängelse för brott mot griftefriden; för styckningen av offret. Det brottet har Madsen erkänt.

I väntan på att målet ska prövas i nästa instans kommer Madsen att sitta kvar i häktet eftersom åklagaren ansåg att det finns risk att han försöker påverka vittnen.

 

FN:s säkerhetsråd avslutar möte i skånska Backåkra

FN:s säkerhetsråd höll för första gången sitt årliga informella arbetsmöte utanför New York när dess diplomater under det gångna veckoslutet samlades på Dag Hammarskjölds gård i Backåkra i Skåne på svenskt initiativ.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog förklarade efter mötet att man gjort konkreta framsteg, bland annat när det gäller hur man ska kunna ställa förövare till ansvar vid eventuella angrepp med kemiska vapen.

”Alla är nu överens om att vi måste hitta ett sätt framåt att skapa en mekanism som inte bara ska utreda om det används vapen utan också om vem som då är ansvarig,” sade Skoog till Ekoredaktionen. ”Men de exakta formerna för det är vi inte klara över, men vi ska ta ett nytt krafttag när vi är tillbaka i New York och ge oss några dagar eller veckor på att komma överens i den frågan, kanske med hjälp av generalsekreteraren.”

Det unika mötet ägde rum vid en tidpunkt då säkerhetsrådet är splittrat mer än på länge över den påstådda kemvapenattacken i Douma nära Damaskus som ledde till ett samordnat militärangrepp av USA, Frankrike och Storbritannien på syriska kemvapenanläggningar och förråd. Syrien och Ryssland fördömde angreppen.

FN:s Generalsekreterare António Guterres hoppades vid en presskonferens att mötet i Backåkra ska komma att fungera som en källa till inspiration för säkerhetsrådets 15 medlemmar, däribland den amerikanska ambassadören Nikki Haley och hennes ryska motpart Vassilij Nebenzia. ”Men endast medlemmarna av säkerhetsrådet var där. Det skulle vara en fördel om presidenterna och premiärministrarna också var närvarande … för att säkerställa att vi går i rätt riktning vad gäller fred och global säkerhet,” sade Guterres.

FN:s säkerhetsråd – som består av fem permanenta medlemmar och tio tillfälliga – håller normalt sitt årliga informella arbetsmöte i upstate New York.

 

IS-terrorist mördar 57 i Kabul

En IS-terrorist sprängde sig själv och 57 personer i luften i Kabul i söndags. Över 100 personer skadades, däribland 17 barn och 52 kvinnor, i bombdådet vid en vallokal där väljare registrerade sig inför det afghanska parlamentsvalet i oktober, enligt nyhetsbyrårapporter.

Islamiska staten i Afghanistan sade sig ligga bakom terrorattentatet och förklarade att man hade siktat in sig på shiamuslimska ”avfällingar”. Området i västra Kabul där bombdådet utfördes är huvudsakligen bebott av shiamuslimer.

Angreppet kom en månad efter att en IS-självmordsbombare slog till i närheten av en shiamuslimsk helgedom i Kabul. Antalet dödsoffer uppgick till 31 medan 65 personer skadades.

Den lokala grenen av Islamiska staten genomför regelbundet angrepp på den shiamuslimska minoriteten i landet samtidigt som den mer etablerade Talibangerillan krigar mot regeringen i Kabul och säkerhetsstyrkorna. Båda grupperna vill införa strikt islamiskt styre i Afghanistan och motsätter sig demokratiska val.

 

Ny våg av migranter når Italien

Omkring 1.200 migranter undsattes i Medelhavet under det gångna veckoslutet efter att fint väder och nya oroligheter i Libyen utlöste en ny våg av migration från Afrika till Europa.

Den italienska kustbevakningen rapporterade att man samordnat 13 räddningsoperationer av minst 900 migranter från sjöovärdiga båtar. Den libyska kustbevakningen räddade omkring 300 migranter och fiskade upp 11 som drunknat.

Europeiska regeringar och den omstridda libyska regeringen samarbetar för att försöka avskräcka folk från att ge sig ut på den farofyllda havsresan. Detta har lett till en minskning på 80 procent av antalet nyanlända till Italien mellan 1 januari och 20 april. Enligt det italienska inrikesministeriet ankom 5.330 migranter under denna period.

Bedömare anser att de flesta som kommer till Libyen från Afrika för att med smugglares hjälp ta sig till Europa numera är ekonomiska migranter och inga flyktingar som flyr krig. Migranter utsätts ofta för utpressning och tortyr av arabiska smugglare som försöker utvinna mer pengar, enligt the Africa Center for Strategic Studies

 

Norsk generaldirektör varnar för rondellsex

Statens vegvesen, det norska trafikverket, har bett landets studenter att undvika att springa omkring nakna på broar och att ligga med varandra i rondeller eftersom dessa beteenden kan störa bilisternas koncentration.

Denna uppmaning kommer med anledning av Russ, den vilda norska motsvarigheten till det mer beskedliga svenska studentfirandet, som nu inletts och pågår till 17 maj, Norges nationaldag.

Russen drar runt och firar på lastbilsflak med alkohol och sång. De kan anta s.k. russeknuter, djärva utmaningar, och i en kommun utanför Oslo hade studenterna som en russeknut att ha samlag mitt i en rondell. Och att springa naken över en bro.

Detta föranledde statens vegvesens generaldirektör Terje Moe Gustavsen  att utfärda varningen: ”Nej till sex i rondeller. Alla förstår att det innebär en trafikfara att befinna sig i eller omkring en rondell. Det kanske inte är så riskabelt för någon att springa runt naken på en bro, men bilister kan bli överraskade och fullkomligt glömma bort att de befinner sig bakom ratten.”

Senaste artiklarna