Nord- och Sydkorea diskuterar fred vid historiskt toppmöte

​​​​​​​De båda ledarna för Nord- och Sydkorea omfamnade varandra på fredagen vid det första koreanska toppmötet på över ett årtionde efter att ha förpliktat sig att avskaffa kärnvapen på den koreanska halvön.

Den nordkoreanska diktatorn Kim Jong Un och sydkoreas President Moon Jae-in förklarade i ett gemensamt uttalande att de kommer att samarbeta med USA och Kina i år för att få ett officiellt slut på Koreakriget samt skapa permanent fred mellan de båda staterna.

Deklarationen inbegrep löften att eftersträva gradvis nedrustning samt förvandla den kraftigt befästa gränsen till en fredszon och få till stånd multilaterala förhandlingar med andra stater, däribland USA. Den sydkoreanske presidenten accepterade en inbjudan att besöka den nordkoreanska huvudstaden i år.

Kim Jong Un blev den första nordkoreanska ledare att beträda sydkoreansk mark efter att ha skakat hand med Moon Jae-in vid gränsen mellan de båda staterna. Om några veckor kommer den nordkoreanske diktatorn att träffa USA:s President Donald Trump, som på Twitter välkomnade fredagens möte och bland annat skrev: ”KOREANSKA KRIGET SKA UPPHÖRA!”

Nord- och Sydkorea befinner sig tekniskt sett fortfarande i krig med varandra efter det koreanska kriget, som slutade 1953 med eldupphör istället för ett fredsavtal. Washington och Pyongyang har utkämpat ett diplomatiskt krig över Nordkoreas aggressiva kärnvapenprogram i månader. Men relationerna mellan Nord- och Sydkorea förbättrades i samband med vinter-OS i Sydkorea där de två staterna tävlade tillsammans. Västmakternas ekonomiska sanktioner anses även av politiska bedömare ha bidragit till nordkoreas ändrade inställning.

Senaste artiklarna