Veckan som gått

Utrikes nyhetssvep 7/5.

Trump nominerad till Nobels Fredspris med anledning av Korea

Donald Trump har nominerats till Nobels Fredpris, något som väckt blandade känslor bland observatörer, men nomineringen är helt i linje med den norska Nobelkommitténs politik, oavsett vad man kan tycka om den nyckfulla amerikanska presidenten.

Arton republikanska kongressledamöter har skickat ett brev till den norska Nobelkommittén där de nominerar Trump för hans arbete med att minska spänningarna kring Nordkoreas kärnvapen. Deras motivering till att Trump förtjänar fredspriset är hans arbete för att ”få slut på Koreakriget, nedrusta Koreahalvön och skapa fred i regionen”.

Medan litteraturpriset och vetenskapspriserna i Stockholm går till folk som i det förgångna verkligen har utfört något så är norrmännen annorlunda. Att ge priset till Trump vore helt i linje med norska Nobelkommittén princip att välja någon som befinner sig mitt i en fredsprocess, som en uppmuntran. Ett paradexempel på denna ofta misslyckade politik är President Obama, som tilldelades fredspriset 2009 utan att egentligen ha gjort något, men förväntningarna på honom var stora.

Somliga kritiker skriver på sociala medier att en regerande president inte bör få något fredspris. Bättre att vänta tills maktperioden är över och bedöma insatsen i modern historiskt ljus. Andra i Europa och USA finner Trump ovärdig överhuvudtaget.

Men den norska attityden är att försöka påverka makthavare, något som rimmar illa med Alfred Nobels testamente från 1895 där han upprättade Nobelpriserna och skrev att de "skall utgöra en fond, hvars ränta årligen utdelas som prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta".

Vetenskapspriserna går ofta längre tillbaka i tiden än ett år.  Subramanyan Chandrasekhar, en indisk astrofysiker, vann Nobelpriset i fysik 1983 för observationer han hade gjort av natthimlen om vita dvärgstjärnor under en resa på havet till England 50 år tidigare, men som först senare togs på allvar.

Sydkoreas President Moon Jae-in, som också har nominerat Trump till fredspriset, kommer att träffa den amerikanska presidenten i Vita Huset 22 maj som en förberedelse inför Trumps möte med den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un senare i maj eller i juni.

Ett stalltips; om norrmännen ger fredspriset till Trump så är det troligt att de låter honom dela det med de nord- och sydkoreanska ledarna. Ett liknande arrangemang träffades när fredpriset 1994 delades mellan den israeliska premiärministern Yitzhak Rabin, President Shimon Peres och den palestinska ledaren Yasser Arafat. Men det blev som bekant aldrig någon fred i Mellanöstern trots alla förhoppningar över Osloavtalet.

Världen får vänta och se vad gäller Trump. Det kan ju bli fiasko med fredsförhandlingarna med Nordkorea, världens sista stalinistiska stat.

Nordkorea förklarade för övrigt på söndagen att beslutet att arbeta för att avskaffa sin kärnvapenarsenal inte var ett result av sanktioner och amerikanska påtryckningar. Den officiella nyhetsbyrån KCNA skrev att Washington måste sluta att "vilseleda den allmänna opinionen". USA får inte misstolka Nordkoreas "fredsälskande avsikter" som ett tecken på svaghet, tillade KCNA.

 

Cambridge Analytica i konkurs över Facebookskandal

Det brittiska IT-företaget som var i centrum av en storm över hur Facebook använder personliga data i sin marknadsföring, meddelade i veckan att man gått i konkurs efter att ha förlorat sina kunder.

“Massmediernas rapportering har fått så gott som alla företagets kunder och leverantörer att fly fältet”, sade företaget i ett uttalande.

Bakgrunden är skandalen kring Cambridge Analytica, som samlade in data om 87 miljoner användare och spred dem vidare till tredje part. Cambridge Analytica användes även som konsult vid det amerikanska presidentvalet 2016.

Företaget kommer nu att inleda konkursförhandlingar.

 

Veckans skratt

Nordkoreas ledare färdas med portabel toalett

Prins Charles, Storbritanniens tronföljare, är känd för att alltid färdas med en egen toalettring i bagaget av hygieniska skäl men Nordkoreas diktator Kim Jong-un är ett strå vassare; han har med sig en portabel toalett när han är på resa. Varför kan man undra men förklaringen är att han är rädd att fientliga underrättelsetjänster ska komma åt hans avföring och därmed få reda på hans hälsa. Åtminstone om man får tro en nordkoreansk avhoppare.

“Hellre än att använda en offentlig toalett när han är på resa så har den nordkoreanska ledaren med sig en personlig toalett,” berättar Lee Yun-keol för Washington Post. ”Ledarens exkrementer innehåller information om hans hälsotillstånd och det får inte bli kvar.”

Lee, som tidigare ingick i ett nordkoreanskt vaktkommando, hoppade av till Sydkorea 2005.

Kim Jong-un var som sig bör omgiven av livvakter vid sitt historiska toppmöte med den sydkoreanska presidenten i gränsstaden Panmunjom nyligen. Innan diktatorn undertecknade en gästbok inspekterade två av hans livvakter rummet där ceremonin tog plats och sprejade stolen, pennan och gästboken med desinfektionsmedel.

Senaste artiklarna