Veckan som gått - Därför fängslades Tommy Robinson

Utrikes nyhetssvep 4/6 2018.

Tommy Robinson fängslad för trots mot domstol

Den engelska högeraktivisten Tommy Robinson trodde kanske han gjorde allmänheten en tjänst genom att på nätet upplysa om en rättegång i Leeds mot muslimer åtalade för sexbrott mot barn, men i praktiken bröt han mot lagen och riskerade att åstadkomma kollaps i förhandlingarna som tills vidare är hemligstämplade.

Robinson, 35, som grundade högergruppen English Defence League (EDL) 2009, anhölls utanför domstolen fredagen den 25 maj, åtalades och dömdes efter fem timmar till 13 månaders fängelse för trots mot domstol. Domslutet ledde till gatuprotester bland Robinsons anhängare i London och Leeds och på sociala medier beskylldes Storbritannien för att beskydda muslimer och vara på väg att bli en polisstat.

Svenskar hakade på, bland annat på Facebook, och hävdade att myndigheterna och den brittiska pressen mörkade obehagliga fakta om muslimska våldtäktsmän samt jämförde med hur svenska massmedier ofta, speciellt i det förgångna, av rädsla för att underblåsa rasism hemlighållit namn och nationalitet på våldtäktsmän bland alla flyktingar och migranter som sökt sig till Sverige. Men det är stor skillnad på Fleet Street och svensk gammelmedia.

Åtal mot de 29 anklagade muslimerna, däribland två kvinnor, väcktes i maj förra året vid domstolen i Leeds, en stad i norra England. Alla nämndes med foto (see bild på flertalet), namn, ålder och hemort i pressen, något som vore närmast otänkbart i Sverige. De har uppdelats på tre rättegångar av praktiska skäl. Detta rättsfall omfattar över 170 åtalspunkter, däribland våldtäkt på 18 minderåriga flickor under flera år. En var bara elva år gammal när hon missbrukades sexuellt.

Domar har redan fallit i de första två rättegångarna, den andra avslutades samma dag som Robinson greps, men domstolen i Leeds kommer inte att tillkännage domsluten förrän den tredje rättegången avslutats i höst eftersom de alla hänger samman.

Domaren förklarade vid expressrättegången mot Tommy Robinson:  “Ni måste förstå att vi inte förhindrar publicering. Vi väntar med offentliggörandet för att förvissa oss om att rättegången går rättvist till väga.”

Engelska rättegångsförhandlingar är i princip offentliga, men kan kringgärdas av restriktioner om det till exempel handlar om ett mål där konfidentiell information diskuteras eller om det gäller en rättegång där minderårigas identitet måste skyddas. Det handlade alltså inte om att skydda de åtalade muslimerna, något som varit en röd tråd i kritiken på sociala medier, eftersom deras namn är kända sedan ett år.

Här brast Tommy Robinson uppenbarligen i sitt omdöme eftersom hans provokation enligt domaren hade kunnat lett till att denna omständliga rättegångsprocess skulle ha kollapsat. Försvaret hade kunnat hävda att de åtalade inte fått en rättvis rättegång på grund av exponeringen på nätet. Robinson, som framträdde under sitt riktiga namn, Stephen Yaxley-Lennon, erkände enligt försvarsadvokaten sin skuld och bad om ursäkt för att han hade äventyrat rättegångsförhandlingarna med sina tillmälen som gick ut på Facebook och sågs minst 250 000 gånger.

Han hade redan en villkorlig dom på tre månaders fängelse hängande över sig i samband med trots mot domstol vid en liknande rättegång i Canterbury i fjol. Han fick då en klar varning att han skulle åka i fängelse om han upprepade sin provokation. Vid den rättegången förklarade en domare att det varken handlade om yttrandefrihet eller pressfrihet. inte heller om politisk korrekt inställning.  Domaren: ”Det handlar om att säkerställa att en jury inte på något vis är förhindrad från att utföra sin viktiga funktion. Det handlar om att betraktas som oskyldig tills man befinns skyldig.”

 

Euroskeptisk regering tar makten i Italien – Bryssel håller andan

Västeuropa fick sin första euroskeptiska regering i fredags när högerkoalitionen under ledning av juridikprofessorn Giuseppe Conte svors in. Det är populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega som ingår i den nya koalitionsregeringen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gratulerade den nytillträdde premiärministern och sade samtidigt att EU behöver ”enighet och solidaritet mer än någonsin,” enligt Reuters.

Han har anledning till oro över utvecklingen i Rom. De båda partierna har tillsammans vunnit den största segern för populister i Europa sedan den brittiska omröstningen om Brexit 2016. De hotar att strunta blankt i EU-reglerna om budgetunderskott samt deportera en halv miljon illegala immigranter. Matteo Salvini, som leder Lega och är nybliven inrikesminister, har utlovat massutvisningar och vill skifta budgetposter från att betala för migranter till andra ändamål som bättre tjänar italienska syften.

”Fem miljarder euro för att betala för migranternas frukost, lunch och middag är för mycket. Vi kapar den utgiften,” uttryckte sig Salvini enligt The Times.

Ceremonin där den nya regeringen svors in gjorde slut på 88 dagars ovisshet efter parlamentsvalet i mars.

 

Femtiotal talibanledare dödade i amerikansk artilleriattack

Mer än 50 talibanledare stupade vid en amerikansk artilleriraketattack på en mötesplats i södra Afghanistan i förra veckan, enligt nyhetsrapporter.

Överstelöjtnant Martin O’Donnell berättade att den amerikanska militären, efter ett tips, besköt mötesplatsen i Musa Qala i Helmandprovinsen. Amerikanerna använde en så-kallad Himars, en raketbestyckad artilleripjäs på hjul.

Men trots den ökade amerikanska militära insatsen under president Trump står det enligt bedömare klart att den nya strategin har haft begränsad inverkan och Afghanistan förblir konfliktfyllt.

Amerikanerna och de afghanska regeringsstyrkorna slåss inte längre bara mot talibanerna som är en oförsonlig fiende, utan även mot Islamiska staten, som försöker vinna terräng i landet. I veckan som gick slog afghanska styrkor tillbaka en attack av Islamiska staten mot inrikesministeriet i Kabul.

Danmark förbjuder burka och niqab

Danmarks folketing röstade i torsdags för ett förbud mot att bära burka och niqab på offentliga platser, rapporterar Ekstrabladet. Lagen träder i kraft 1 augusti och innebär att det blir olagligt att bära plagg som täcker ansiktet på offentliga platser.

Vid omröstningen röstade 75 folketingsledamöter för och 30 mot förbud. Brott mot lagen ska straffas med böter på motsvarande 1 400 svenska kronor, men summan kan höjas tiofalt vid upprepade brott.

Amnesty International fördömde det så-kallade burkaförbudet som ansågs kränka muslimska kvinnors mänskliga rättigheter.

 Samma förbud finns sedan tidigare i Belgien, Frankrike och Österrike.

Senaste artiklarna