Svårt för Alliansen hantera SD

”Utskottsproblematiken” är bara det senaste exemplet på hur övriga partier fortsätter låta SD styra deras agenda. Positioneringen i förhållande till SD är viktigare än att genomdriva en politik man verkligen tror på.

(LEDARKRÖNIKA)
Almedalsveckan börjar med att ytterligare en spricka inom Alliansen blottas. Sprickan är långt ifrån lika förvånande som det var när uppgiften kom om att Alliansen nu skulle tycka att det var rimligt att ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott i förhållande till partiets storlek.
Därför skulle alliansens företrädare diskutera detta med socialdemokraterna. Efter det har Liberalerna (trots att initiativet ska ha kommit från Jan Björklund) och Centern ställt sig utanför – därför att socialdemokraterna inte ställde sig bakom tanken. Än en gång – allianspolitik med socialdemokratiskt godkännande. Andan från Decemberöverenskommelsen tycks inte ha lämnat allianspartierna.
Det gurglas också internt från moderaterna att en så här stor förändring kommer som ”moderaternas” förslag när riksdagsgruppen mer eller mindre är hemförlovad och inte fått en chans att yttra sig.

Utskottsproblematiken” är bara det senaste exemplet på hur övriga partier fortsätter låta SD styra deras agenda. Positioneringen i förhållande till SD är viktigare än att genomdriva en politik man verkligen tror på.

Oavsett hur illa man än tycker om SD:s politik så går det inte att komma ifrån att partiet företräder en stor del av den svenska väljarkåren. När SD hålls utanför det ”normala” umgänget i riksdagen är det i själva verket väljarna man håller utanför. Och resultatet kan vi se – SD ökar i väljaropinionen och kan bli Sveriges största parti efter valet. Övriga partier borde inse att de göder SD – och missnöjet – med att negligera partiet och därmed deras väljare. Taktiken har misslyckats. Det går inte att tiga ihjäl en väljaropinion – den måste mötas.
SD har lyckats med att lyfta frågor som många anser vara viktiga. Övriga partier har reagerat. Inte genom att ta upp frågorna och komma med egna bättre lösningar på problemen. Istället har man valt bort frågorna eller hävdat att det inte är några problem – det är väljarna som har fel i sin oro. Bättre draghjälp kan knappast SD få.
Men – för att återkoppla till riksdagens utskott – hur löser man frågan om utskottens ordförande? Formellt är det utskotten (som utses av riksdagen) som väljer ordförande och viceordförande, i praktiken är det endast en konfirmation av vad grupp- och/eller partiledningarna kommit överens om. En del i den toppstyrning som riksdagens ledamöter är utsatta för och tvingas följa för att bli hörda inom sina partier. En i sig ovärdig behandling av de folkvalda. Men – varför inte överlåta åt utskotten att också i praktiken välja sin ordförande och viceordförande? Var det inte det som var tanken från början?

Idag börjar Almedalsveckan. Många säger att Alliansen är död. Fredagen den 6 juli håller den siste av Allianspartiledarna sitt tal i Almedalen. Realia-Posten återkommer då med en analys av hälsotillståndet inom Alliansen. Först ut bland partiledarna är moderatledaren Ulf Kristersson ikväll, söndag.


 

Senaste artiklarna