Kristersson öppnar starkt i Almedalen - men moderaterna har mycket att bevisa

Hur gärna Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg än vill slippa höra att Ulf Kristersson inte tänker regeringsförhandla med SD så var det precis vad han fick höra. Däremot förklarade Kristersson, vilket egentligen är det enda rätta om man verkligen tror på sin egen politik, att han gärna ser att alla partier i riksdagen röstar på moderaternas förslag. Märkligt vore det väl annars?

(ALMEDALEN)
Moderaternas Ulf Kristersson var förste man ut i årets Almedalsvecka. Det var ett bra tal av Ulf Kristersson och det var bra svar han gav på frågorna efter talet.

Ulf Kristersson är en bra talare. Han låter övertygande, han är engagerad och var så tydlig man nog kan begära av en partiledare 70 dagar före valet.
Hur gärna Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg än vill slippa höra att Ulf Kristersson inte tänker regeringsförhandla med SD så var det precis vad han fick höra. Däremot förklarade Kristersson, vilket egentligen är det enda rätta om man verkligen tror på sin egen politik, att han gärna ser att alla partier i riksdagen röstar på moderaternas förslag. Märkligt vore det väl annars?
I den efterföljande TV-debatten var det sorgligt att se hur utfrågaren ville få det till att det är ”samarbete” om SD röstar på moderaternas, eller för den delen Alliansens, förslag. Under tidigare år, före SD:s inträde i riksdagen, var det ingen som talade om ”samarbete” när vänsterpartiet och miljöpartiet och för den del också socialdemokraterna röstade på Alliansregeringens förslag – vilket skedde ganska ofta.

Bra besked om lag, rätt och straff. Bra och tydligt om försvaret. Men när det gäller försvaret har moderaterna mycket att bevisa innan man kan återvinna den trovärdighet partiet hade i denna fråga sedan partiet bildades. Moderaterna har företrädare som kan försvarspolitik, som länge sett de hot byggas upp som allt fler idag erkänner och som länge varnat för den tidigare nedrustningspolitiken som genomdrevs under Reinfeldts tid. Släpp fram dem så skulle ett första steg i att återerövra trovärdigheten på allvar ha tagits.

Demokratin måste försvaras
Kristersson kom in på demokratin och vad vi i en demokrati kan tolerera från de som hotar den. Hans konstaterande att det ligger på varje generation att återvinna demokratin är pinsamt sann. I allt för många fall kan vi se hur de som inte befunnit sig i en tid då det funnits icke-demokratiska krafter i vår direkta närhet sätter samma värde på demokratin. Därför lockas också de som växt upp i en demokrati med alla dess yttrande- och åsiktsfriheter av auktoritära idéer och förebilder.

Ulf Kristersson vill införa en lag som gör det brottsligt att använda våld som politiskt medel. Han lyfter då fram nazister, islamistiska fundamentalister och extremvänstern. Däremot var han mycket tydlig att det inte är åsikterna som ska förbjudas. I en demokrati får man ha vilka åsikter som helst. Men det betyder inte att man får praktisera dem.

I sitt tal förklarade han att:
- Vi måste dra en gräns vid det politiska våldet. Det ska vara brottsligt att gå med i organisationer som använder våld och hot för att störta vår demokrati.

Bildt nöjd…
Bland de tidigare moderata partiledare om satt bänkade på de främre raderna i Almedalen (Reinfeldt, Lundgren och Bildt) var det nog Carl Bildt som kände sig mest tillfreds med Ulf Kristerssons tal. Vad Reinfeldt tänkte är svårt att spekulera om – men stora delar av hans politik har fått underkänt med Kristersson som ny partiledare.

I stort ett mycket bra tal av Ulf Kristersson. Han öppnade starkt både innehålls- och framförandemässigt.
Talet innehåll egentligen ingenting om Alliansen och när Kristersson i samtalet efter sitt tal förklarade att Alliansen ”mår lysande”, får man nog se det svaret mer som önsketänkande än sanning. Alliansen mår inte bra. Och det var inte heller Alliansens politik som Kristersson förde fram – det var moderaternas och det var moderaternas under en ny partiledare.

Hur Alliansen verkligen mår kan vi kanske få klarhet i efter att samtliga Alianspartieldare haft sina tal.

 

 

Senaste artiklarna