Jonas Sjöstedt i Almedalen - Vänstern bygger sin valrörelse på en falsk världsbild

Vänsterledaren har en egen bild av hur Sverige ser ut idag. Den misslyckade integrationen och den kollapsade migrationspolitiken är inte några verkliga problem för Jonas Sjöstedt.

(ALMEDALEN)
Det var Vänsterpartiets dag i Almedalen på måndagen. Och på scenen stod Jonas Sjöstedt. Några överraskningar fick vi inte serverade. Däremot den gamla vanliga verklighetsbeskrivningen som Vänsterpartiet är ganska ensamt  om. Allt ont kommer från höger, allt gott till mänskligheten kommer från Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt började sitt anförande med att prata om Emil i Lönneberga. Frågan är om det inte var ett pedagogiskt grepp på väl låg nivå. Om Jonas Sjöstedt har ambitionen att bli politikens Astrid Lindgren tror jag han saknar vad som krävs.

 

Jonas Sjöstedt är inte olik andra gamla kommunistledare. En mycket stor del av kontakten med de egna väljarna går ut på att anklaga ”högern” för allt ont som hänt och allt ont som kan hända. Hans hets mot ”de rika” och de ”superrika” har en hatisk underton som känns obehaglig. När han utan att skämmas förklarar att ”vi” - Sverige – ska ha ett skattesystem som passar det vad han uppenbarligen anser vara det arbetande folket och inte Wallenberg eller Antonia Ax:son Johnson är det råkommunisten som talar. Vad som gäller är alltså konfiskation av privat egendom och sedan  ska staten fördela och bestämmer allt från födsel till grav. Exemplen på hur Jonas Sjöstedt och hans vänner inom det gamla kommunistpartiet vill styra medborgarnas liv är många. Och när han ändå vevar på som mest får också statsminister Löfvén och socialdemokraterna några rejäla snytingar. Han tar till sitt nästvärsta argument och hävdar att socialdemokraterna och moderaterna arbetar för samma mål! Värre skulle det väl bara kunna bli om han påstod att Löfvén gjorde gemensam sak med SD – men det kanske skulle vara lite väl mycket för Löfvén att svälja. Och Sjöstedt är mäkta stolt över vad han och Vänsterpartiet har åstadkommit under den senaste mandatperioden – ”Vi har haft högermajoritet men med mer vänsterinflytande än på länge”. Inte mindre än 80 reformer som han uppenbarligen menar vänsterpartiet står bakom ska ha beslutats. Ytterligare ett bevis på Decemberöverenskommelsens vansinne!

 

Vänsterledaren har en egen bild av hur Sverige ser ut idag. Den misslyckade integrationen och den kollapsade migrationspolitiken är inte några verkliga problem för Jonas Sjöstedt. Det är inte de frågor han ställs inför under sina resor i Sverige. Och absolut inte heller frågor om brott och straff.

Jonas Sjöstedt flirtar hämningslöst med veganer, miljöaktivister och den socialdemokratiska vänsterflygeln som han ser ligga inom räckhåll i det kommande valet. Han vill att Sverige ska bli världens mest ”jämlika land”. Vi vet hur kommunisternas jämlikhet ser ut. Det handlar inte om lika rättigheter och möjligheter. Det handlar om att alla finns på samma bottennivå förutom partieliten. Lika falskt klingade det när han hävdade att ”vänstern bygger inga murar”. Är där några som bygger murar är det den vänster som Sjöstedt representerar. Fysiska såväl som andra.

Sjöstedts budskap var tydligt. Lika illa som han tycker om de rika och de superrika tycker han om marknadsekonomin. Fria val har aldrig varit något vänstern gillat. Om vänsterpartiet inte slogs mot marknadskrafterna, vem skulle då göra det? Och här såg han chansen att än en gång få socialdemokraterna på vänsterkanten med sig genom att citera Olof Palme: ”...då blir vi ensamma att kämpa mot marknadskrafterna”.

 

Om man bortser från innehållet så talar Sjöstedt vänligt och tydligt, han blir sällan hetsig. Men något speciellt bra eller engagerande tal var det inte. Han var målinriktad och det var tydligt till vilka han riktade sig – de redan övertygade, socialdemokrater på vänsterkanten och miljöpartister som vill lämna det sjunkande skeppet.

Han slutar som han börjar med att citera ”Idas sommarvisa” - men det räcker inte! Någon Astrid Lindgren är han inte – men en politisk sagofarbror, det är han! Att hitta på saker och fantisera, det är han bra på.

 

En liten undran i marginalen är vad den spanska republikens flagga gjorde vid sidan om Palestinas och Prideflaggan? Någon?

Senaste artiklarna