KD utmanar S på välfärden

(ALMEDALEN)
Bättre presentation än att låta Alf Svensson stå för den kunde nog inte Ebba Busch Thor ha fått när det var hennes tur i Almedalen på fredagen.

Alf Svensson representerar så mycket för kristdemokraterna. När partiets förste ordförande Birger Ekstedt dog var det dåvarande KDS ungdomsförbunds ordförande Alf Svensson som fick förtroendet att ta över ordförandeskapet också för partiet 1973. Resten är politisk historia. Under Alf Svenssons ledning tog sig partiet in i riksdagen och hamnade i regeringen. Efter att Alf Svensson lämnade har det inte gått så bra för partiet. Just nu, om man ser till opinionssiffrorna, ser det riktigt illa ut. Lyckas partiet inte ta sig över fyraprocentsspärren kan det mycket väl bli slutet för par partiet.
Det finns olika falanger i partiet som blottats vid ett antal tillfällen. Blir man av med platserna i riksdagen är risken uppenbar att partiet splittras. Kanske inte att det blir några nya partier men att såväl väljare och förtroendevalda söker sig till andra partier för att kunna fortsätta den politiska gärningen. Det är en stor arbetsuppgift som ligger framför Ebba Busch Thor fram till valet – att leda och lotsa partiet till en framgångs som räcker över fyraprocentsspärren. Det är inte många som tror att hon ska lyckas. Men valrörelsen är oförutsägbar – allt kan hända.

Alf Svensson avslutade sin introduktion med ”Go Ebba go!”, och det gjorde hon. Högsta fart från början. Och det var en glad, mycket glad, och leende Ebba Busch Thor som drog igång. Vi fick höra det nu, från Almedalsscenen, traditionella avståndstagandet från nazismen. Denna gång med en berättelse om Busch Thors morfar, norsk motståndsman under andra världskriget, som vågade ta ställning. Denna tillbakablick i historien ledde till uppmaningen att ”Vi måste alla stå enade mot denna nazistiska sekt”. Och det var ingen i publiken som missade att det var Nordiska motståndsrörelsen hon talade om.

Alf Svensson sa i sin introduktion att det inte finns något något KD ska kämpa mer för än den kristna etiken. Ett tema Busch Thor fortsatte på med att kaxigt påstå att KD blir den viktigaste pusselbiten i alliansens regeringspussel eftersom partiet bygger på ”goda värderingar”. Och det är ju klart, goda värderingar behövs lite varstans.

Oneliners har varit populära i de tidigare talen denna vecka. Och en ny sådan fick vi på fredagskvällen - ”Du ska kunna lita på Sverige”.

Också när det gäller välfärden vill Busch Thor att man ska kunna lita på Sverige. Så därför utmanar hon Stefan Löfvén på just välfärden. Vill han prata välfärd i valrörelsen så går det bra - ”Bring it on” uppmanade Ebba Busch Thor. Den sittande regeringen har misslyckats just när det gäller välfärden. Vårdköerna och äldrevården inte minst, är exempel på detta.

Jag tror att KD-ledaren lyckades med att få upp stämningen inom det egna partiet och inte minst hos de egna valarbetarna. Kanske har KD hittat frågorna som slår an när man nu ska tala om behovet av kristen etik och en fungerande välfärd.

Ebba Busch Thor är en mycket bra talare och visade stort engagemang och entusiasm under talet. Den smittade av sig. Politiskt innehållsmässigt ett av de bättre talen. Ulf Kristersson ochh Ebba Busch Thor är nog hittills de bästa. Och sedan är det ju inte så många kvar.

 

 

Senaste artiklarna