Högern har missat fånga upp missnöjet

Socialism och socialdemokrati är på nedgång i västvärlden. Det gäller också Sverige. Men trots kraftiga högervindar fäller den etablerade högern upp ett skyddande paraply som en förvirrad reaktion istället för att fånga upp missnöjet. Samtidigt tar man - under gnälliga protester - några steg till höger.

KRÖNIKA
Ett stort problem den etablerade högern kämpar med är rädslan för vad medierna ska tro och vad de hippa tyckonomer ska skriva.
Sverige har länge fogat sig under socialdemokratin där verkligheten beskrivs genom ett medialt raster som premierar vänsterperspektiv där man utgår ifrån förövare snarare än offer, som tycker att ett starkt försvar är lite otäckt och där klassiska högerståndpunkter måste läggas fram så inlindat att ingen blir arg. Resultatet blir en märklig halvmesyr. Samtidigt så har vi en folkopinion som allt ljudligare protesterar mot rådande förhållande. Högern – däremot - håller på att tappa den till de så kallade "högerpopulisterna" som egentligen inte är höger. Bara mer motståndskraftiga.

Socialdemokraternas valtaktik är nu en kombination av:
1) Löften om att göra saker man borde ha gjort under mandatperioden
och

2) Brunsmetning. Halva Alliansen går till val på att försöka vara lika hård som de man nyss ondgjorde sig över. Den andra halvan flörtar med sådana som spelar på vänstermittens planhalva. Det kan bäst beskrivas som karaktärssjälvmord. Nyss accepterade man ologiska argument som ligger i den vänsterblivna kategorin och med färdigt resultat så hånar man Socialdemokraterna för att inte förstå det man nyss upptäckt. Allt för många politiker överskattar väljarnas sakkunskap i politiska sakfrågor, men underskattar deras intelligens. Väljarna kanske inte vet den exakta statistiken i sakämnet, men tror inte på det som läggs fram - ofta av goda skäl.

Alldeles för många borgerliga väljare vägrar att tänka att incitament är lika grundläggande i politiken som i näringslivet. Allianspartierna är högst ansvariga för flera av dagens problem - och utmaningar (vi har båda delar). Det är till och med samma personer i flertalet fall. Ändå tänker man rösta på dessa utan en blinkning. Man taktikröstar. Gärna på de man anser har gjort ett dåligt jobb.

Högerväljare måste sluta med att taktikrösta på de man inte tycker har gjort ett bra jobb i tron att det inte kan göras bättre av det egna laget. Det är ett taktikröstande mot bättre vetande för en självpåtagen sotdöd att sedan gnälla ihjäl sig över. Det är inte särskilt konstruktivt. När man nu går ut med att taktikröster på KD inte är något man har råd med så rekommenderas att stödrösta på Moderaterna istället. I min mening så beskriver detta rätt tydligt varför borgerliga väljare sällan får den politik de önskar. Röstar du på något som du inte vill ha så får du inte det du vill ha! Röstar man kontinuerligt på det man vill ha så ökar chansen markant att få det.

Om borgerliga väljare vill se de bästa borgerliga politikerna så behöver de öka incitamenten kraftigt. De gör man genom att nyttja både sin röst och sin valsedel. Ingenting påverkar en politiker att förändras mer än att påtala att man inte kommer att rösta på dem och sedan motivera det. Ni kan vara så säkra på att flertalet riksdagsledamöter vet väldigt väl att de sitter tryggt om bilden av att man inte har något annat val än att rösta på dem finns. Det krävdes massiva avhopp till SD för att väcka (delar av) Alliansen till liv och förstå att de inte var i linje med sina väljare i migrationsfrågan. All kritik ignorerades. Men SD är inte ett högerparti, utan ett mittenparti med vänsterlutning. Vill högerväljare få ett dugligt högerparti så får man också vara en duglig väljare vart fjärde år åtminstone.
Den politiska spelplanen ritas om nu. Aktiva borgerliga väljare, politiker och tänkare har sin chans inte minst efter valet som kommer att bli kaotiskt. Passivitet och taktiserande i tron att inget kan utvecklas utanför lådan är det sista som behövs nu.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell Licens.

Senaste artiklarna