Moderaterna måste göra upp med Reinfeldtåren

LEDARKOMMENTAR
Efter att moderaterna bytt ut Anna Kiberg Batra mot Ulf Kristersson lät inte de interna lojalitetsförklaringarna till den nye ledaren vänta på sig. Ulf Kristersson hälsades välkommen i samma ordalag som den store rorsmannen Reinfeldt hyllades under sin tid vid makten. Samma personer som för inte så länge sedan hyllat Kinberg Batra som partiets hopp för framtiden tog nu avstånd från henne och från hennes mentor Fredrik Reinfeldt - som ”testamenterat” partiledningen till henne - och hoppades på en återgång till de moderata värdena. Nu var det Ulf Kristersson som gällde och den ”nya” linje han skulle föra in partiet på. Ulf Kristersson var väldens bäste blivande statsminister precis om Reinfeldt en gång hos dessa facebookglada moderater en gång varit ”världens bäste statsminister”.

En av de äldre mer erfarna potentaterna i partiet förkunnade att han ”nu kände igen sitt gamla parti” när Kristersson tillträtt. Men under den Reinfeldtska perioden gav han inte ett pip ifrån sig till stöd till för dem som vågade ifrågasätta partiets vänstersväng. Många som idag dömer ut decemberöverenskommelsen som en katastrof och demokratiskt tvivelaktig överenskommelse var de som tidigare stod för det ivrigaste försvaret. De politiska vindflöjlarna snurrar fort hos moderaterna.
De som hade civilkurage nog och höjde rösten i protest sattes i karantän och betraktades som illojala med partiet. Att det nu i efterhand har gått upp för de flesta att det var just dessa som hade rätt låtsar man inte om. Istället är det decemberöverenskommelsen försvarare som får sitta kvar och belönas med framträdande uppdrag. Om man får tro de uppgifter som kommer i media är det en av decemberöverenskommelsens främsta förespråkare och försvarare som partiet föreslår till talman.

Moderaterna har att återvinna förtroendet hos väljarna efter det politiska svek som blev en stor plump i sammanfattningen av Reinfeldtåren. Sveket mot försvaret och DÖ är enligt min uppfattning de värsta missgreppen som kan härledas till ”världens bäste statsminister” Reinfeldt. Moderaterna måste göra upp med Reinfeldtåren – mycket var bra, annat var katastrofalt.

Senaste artiklarna