Hur ser Lööfs dolda agenda ut?

LEDARKRÖNIKA

Har lyssnat på en märklig radiointervju med Annie Lööf. En intervju som hade passat bättre i ett politiskt skämtprogram i all sin absurditet.

Annie Lööf meddelade att centern tänker rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister i en regering bestående av moderater och kristdemokrater. Skälet ska vara att SD får för stort inflytande. Samtidigt hävdar hon att Ulf Kristersson är hennes statsministerkandidat och att hon vill ha en alliansregering...  Alliansen är nu lika levande som Monty Pythons blå papegoja, även om Lööf hävdar att den rör på sig. Alliansen är död – åtminstone med den uppsättning partiledare som nu är aktuella.

Ulf Kristersson har hela tiden sagt att han vill ha en alliansregering. Inte en allians med miljöpartiet eller en regering som regerar med socialdemokratiskt godkännande – vilket skulle innebära en ny decemberöverenskommelse. Dessutom, även om det är en regering med bara två av de gamla allianspartierna, ska den föra en allianspolitik. En regering som skulle vinna många omröstningar i sakfrågorna och förlora en del. I stort skulle alliansens politik bli den som gällde. Men Lööf litar inte på Kristersson. Hon säger att en M/KD-regering ledd av Kristersson låter sig påverkas av SD om detta parti ger honom sitt passiva stöd i statsministeromröstningen. Samtidigt upprepar hon sitt påstående om att Kristersson är hennes statsministerkandidat. Inte trovärdigt!

Att påstå att man inte vill rösta på Kristersson därför att SD skulle få inflytande håller inte. Det gick bra för både Lööf - och Björklund - att acceptera SD:s stöd när Löfvén skulle avsättas. Det gick bra under alliansregeringens sista fyra år. Men nu ska det inte gå.

Lööfs envishet att hänga kvar vid miljöpartiet som en regeringspartner är också anmärkningsvärt av många skäl. För mig är det inte klart hur hennes politiska agenda egentligen ser ut. Hur mycket kaos måste en bokstavstrogen nyliberal åstadkomma för att bli politiskt nöjd? Annie Lööf har tappat all politisk trovärdighet.

Senaste artiklarna