Risk finns att fler IS-terrorister än de som lämnade kommer till Sverige

För tio år sedan bodde det hundratals våldsbejakande islamister i Sverige. Idag bor det tusentals. Koncentrationen är störst i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro av naturliga skäl. Hur många våldsbejakande islamister bor det i Sverige om tio år?

2017 påpekade Danmarks säkerhetstjänst Politiets Efterretningstjeneste (PET) att Sveriges tusentals extremister faktiskt är en del av hotbilden mot Danmark. Det var dessvärre lätt motiverat även i konkreta fall där svenska jihadister tagits innan de skulle utföra terrordåd i Köpenhamn. Den för islamister misshagliga danska tidningen Jyllandsposten hade publicerat karikatyrer även på saker som de inte tyckte var acceptabla att skoja om. Fyra män körde från Sverige för att halshugga dem och massakrera så många man kunde. Huvudmannen Munir Awad hade redan tidigare gripits i Somalia 2007 och Pakistan 2009 för att ha försökt komma i kontakt med terrorgrupper. Med sig hade han sin fru, vars mor var en huvudperson i svenska skattefinansierade muslimska föreningar. Han släpptes fri båda gångerna efter påtryckningar från svenska staten. Året efter anordnades ett seminarium om terrorlagstiftning av Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén där Munir Awad fick berätta om islamofobin i samhället och världen. 2013 dömdes Awad alltså för att ha förberett ett terrorattentat mot Jyllandsposten.

 

Sverige behöver inse allvaret för en gångs skull och släppa den okunskap

och naivitet som - tillsammans med rädslan för fåniga epitet -

har skapat både monster för civila i Syrien som en risk i Sverige.”

 

Organisationens talespersoner är kända från andra skattefinansierade organisationer som mest säger sig värna om muslimer från rasism och kränkningar. Senast ses grundaren som anställd vid Länsstyrelsen Stockholm kring projekt om svenskars rasism mot svarta och muslimer. Munir Awad släpptes i december 2018. Liksom övriga har samtliga fått varningar för dåligt uppförande. Ingen uppfattar rehabilitering och avradikalisering. Ingen förutom skattefinansierade organisationer tror att problemet med dessa är att de är muslimer eller har mörkt hår. Det är det inte heller. Problemet är den svartvita syn som alla extremister har oaktat ideologi, teologiska anknytning, kön eller utseende. Men nu är man ute bland alla andra. Låter det som en dålig idé och en parodi på svensk naivitet? Det är båda delar. Men det blir ju värre.

 

I avsaknad av grundläggande funktioner i ett funktionellt land så kan en komplex situation bli långt sämre på korta tidsspann. Frågan landar ju ofta på perspektivet som våra diskussioner tar. När Sveriges politiker var övertygade om att det var etiskt klokt med obefintlig kontroll av människor som kom i stora grupper över gränsen så var det ett perspektiv. Att inte egentligen ha en susning om vilka som befinner sig i landet är, ur terrorperspektiv, inte särskilt hjälpsamt. Svensk underrättelsetjänst har en väldigt svår uppgift att hantera.

 

Detta kommer inte att bli enklare när nulägets verkligt kranka blekhet slår an hos de som inte tyckt att detta är ett problem. Riksdagens partier - de rödgröna liksom Alliansens partier - har inte lyckats få en lagstiftning på plats under de 6-7 år som jihadismen eskalerat med framväxten av IS/Daesh. Det är ett makabert misslyckande som utsätter Sverige för ett skarpt säkerhetshot.

Risken är också att fler återvändande IS-terrorister kommer än bara de som en gång reste från Sverige. Är andra länders dörrar stängda så är Sveriges en svängdörr. Tänk er ett worst case scenario: 100 svenska jihadister får kontakt med 10 stridserfarna återvändare för att iscensätta en gemensam attack. Sannolikt? Nej. Omöjligt? Nej. Kan vi hantera det? Nej.

Sverige behöver inse allvaret för en gångs skull och släppa den okunskap och naivitet som - tillsammans med rädslan för fåniga epitet - har skapat både monster för civila i Syrien som en risk i Sverige.

Du behöver också fråga din riksdagsledamot vad han/hon egentligen har sysslat med när de röstade ned förslag om förbättrad terrorlagstiftning!

Senaste artiklarna