Staffanstorp: IS-terrorister nekas stöd och hjälp

Förslaget att neka IS-återvändare kommunal hjälp, som försörjningsstöd, har väcktuppmärksamhet under de senaste veckorna. Detta sedan skånska Staffanstorps kommun presenterade det. På onsdagkvällen klubbades dock förslaget. Det skriver KvP.

Förslaget kommer från kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M). Moderaterna styr Staffanstorp tillsammans med Sverigedemokraterna. Den som har deltagit i, eller understött, terrorism är inte välkommen till Staffanstorps kommun. Dessa personer har genom sitt agerande förverkat sina möjligheter att få kommunens hjälp. Därför kommer de inte att erhålla stöd av kommunen i någon form.

Kommunfullmäktige fattade beslut i frågan och man röstade ’ja’ till förslaget med röstsiffrorna 23 mot 17. En ledamot avstod.

Ett populistiskt förslag som saknar stöd i svensk lagstiftning, menade Petra Bergquist (S). ’Det är orimligt att kommunledningen skapar ett parallellsamhälle som sätter sig över lagen’, sade hon i fullmäktige.

Om det är möjligt att efterleva beslutet är osäkert. En del forskare och jurister menar, att det saknar lagligt stöd. De har påpekat, att alla kommuner är bundna av socialtjänstlägen som reglerar vem som kan få försörjningsstöd. Även Moderaternas ledare Ulf Kristersson är kritisk till förslaget.

Flera andra kommuner i Sydsverige följer med intresse Staffanstorps agerande i frågan, bland andra Kävlinge kommun.
Även i Sölvesborg är man intresserad.

’Som Sverigedemokratisk representant så tycker jag att det är ett intressant förslag. På kommunal nivå så handlar politik ibland om att testa gråzoner i lagstiftningen’. Det säger kommunalrådet Louise Erixon (SD) till SR.

 

Källa: Nyhetsbyrån

Senaste artiklarna