Danmark: Ombads att ta av sin niqab – eller lämna lokalerna

Den danske rektorn Claus Holm visade på onsdagen bort två muslimska kvinnor, då den ena av dem vägrade att ta av sig sin niqab inför ett möte med elever på Holms skola. Det skriver danska Ekstrabladet. Kvinnorna kom från organisationen ’Kvinder i Dialog’ och var på skolan för att hålla föredrag för internationella klasser i årskurserna 7-9.

Holm fock syn på kvinnorna, då de var på väg till föredraget och förhörde sig om vilket ärende de hade. Det hela gick mycket lugnt och sansat till, utan dramatik, meddelar Claus Holm.

’Jag frågade henne med niqab, om det inte var möjligt för henne att ta av sig klädnaden innan hon gick in till eleverna. Det ville hon inte och det var då det uppstod ett problem’, berättar Holm.

Efter en dialog med kvinnorna och de lärare som hade arrangerat föredraget, enades man om att det bästa var att avblåsa hela arrangemanget. Lärarna var inte förberedda på att det skulle komma en kvinna i niqab, berättar Holm. Hade man känt till det i förväg, hade man kunnat bespara kvinnorna deras resa i onödan, menar han.

I Danmark är det numera förbjudet vid bötesstraff att uppträda maskerad på allmän plats och Claus Holm berättar att han endast har fått stöd för sitt agerande.

 

Källa: Nyhetsbyrån

Senaste artiklarna