Irak: Kristna på god väg att utrotas

Iraks kristna minoritet har minskat från 1,5 miljoner till runt 300.000 sedan invasionen 2003. Terrorn från grupper som al-Qaida och IS har drabbat kristna och andra minoriteter hårt. Efter nästan 2.000 års närvaro i Irak är kristenheten i dag nära att helt försvinna. Det skriver SVT.

Många områden i Irak har varit kristna sedan apostlarnas tid. Efter det att IS har drivits bort, vågar en del kristna återvända, men långt ifrån alla. Rädslan för att IS skall återuppstå är stor. Människor som aldrig hann fly tvingades under dödshot och tortyr att konvertera till islam.

De flesta kristna hann fly undan IS i städerna öster om Mosul, och tog sig till Kurdistan och till väst. Där är de flesta kvar ännu. I tidigare kristna städer som Qaraqosh, Bartella och Karamles står hela kvarter övergivna. Husen bär tydliga spår av IS-terroristernas framfart. De är svedda av eld och märkta av jihadisterna med det arabiska tecknet för ’kristen’.

I staden Bartella, som tidigare hade en kristen majoritet och en minoritet av shiamuslimer, är demografin idag den omvända. Shiamuslimerna har återvänt, men inte de kristna.

’Vi har länge hoppats på ett demokratiskt Irak’, berättar den katolske prästen Behnam Benoka. ’Först förtrycktes vi av Saddam, sedan av al-Qaida, sedan av Islamiska staten och nu av shiamuslimerna.’

Prästen vittnar om hur den regeringsstödda shiamilisen trakasserar och skrämmer kristna, om hur Bartellas nya herrar gör om allmänna inrättningar som bibliotek till moskéer och om hur de köper upp de övergivna kristna hemmen.

Qusay Abbas Mohammed är shiitisk parlamentsledamot i Bagdad för området kring Bartella. Han vill inte kännas vid, att det skulle förekomma systematiska trakasserier och hot mot kristna. ’Få kristna kommer tillbaka på grund av att de välkomnas med öppna armar av det kristna väst’, hävdar han.

 

 

Källa: Nyhetsbyrån

Senaste artiklarna