Sri Lanka: Många döda i attack mot kyrkor och turisthotell

Flera kyrkor och hotell i Sri Lanka har drabbats av attacker och explosioner under påsken. Tre femstjärniga hotell i staden Colombo har drabbats. Över 200 personer har dödats, många vid kyrkorna, och cirka 400 är skadade. Det uppger lankesisk polis och flera utländska nyhetsbyråer.

Självmordsbombare misstänks ha utfört attentaten vid lunchtid  på påskdagen, lokal tid. Polisen talade initialt om totalt sex explosioner som har inträffat simultant i olika delar i landet. Tre kyrkor och tre hotell har attackerats. SVT rapporterar och spekulerar kring att islamister ligger bakom.

Senare, vid 1100-tiden svensk tid, rapporterades om ytterligare en explosion. Och ett par timmar senare en åttonde bombexplosion.

’Det är en ovanligt stor och välorganiserad attack. Det var länge sedan vi såg så här koordinerade attacker utanför Mellanöstern och Afghanistan.’ Det säger terrorforskaren Hans Brun till SVT.

Explosioner har bland annat rapporterats i kyrkorna S:t Anthony i centrala Colombo och S:t Sebastian i Katuwapitiya strax norr om Colombo. Ytterligare en kyrka i staden Batticaloa, på östra delen av ön, skall ha attackerats.

De hotell som har angripits uppges vara ’Shangri-La’, ’Cinnamon Grand’ och ’Kingsbury’.

Explosionerna har inträffat mitt i det pågående påskfirandet. Omkring tio procent av befolkningen på Sri Lanka är kristen och runt tio procent är muslimer. Mönstren från bl a Filippinerna, som länge har plågats av islamistiska terrorgrupper, går igen.

 

Källa: Nyhetsbyrån

Senaste artiklarna