München: Fruktade islamistisk attack – panik i kyrka

I lördags – påskafton – utbröt panik under en katolsk gudstjänst i S:t Paulskyrkan i München. Den började efter det att en man kom in och började kasta stenar och skrek ’Allahu akbar’, ett utrop som islamistiska terrorister brukar använda vid terrordåd. Vissa medier rapporterar också att mannen skall ha använt fyrverkerier. Det skriver Dagen.

Tumult utbröt i kyrkan, eftersom flera gudstjänstbesökare trodde, att de hade blivit utsatta av en större terroristattack. De släppte allt de hade för händer och försökte att ta sig ut i panik. Det var många som var samlade där, berättade kroaten Darko Marić, själv kyrkobesökare. ’Varenda dagstidning i Kroatien har rapporterat om det här’, sade Marić.

Gudstjänsten var på kroatiska och många av besökarna var också kroatiska medborgare, även om kyrkan ligger i tyska München. Omkring 25 personer rapporteras vara lätt skadade efter incidenten.

Kroatisk press skrev, att det rörde sig om en man från östra Afrika med psykiska problem. Han brottades snabbt ned inne i kyrkan och polisen tillkallades. Polisen i München tog allvarligt på händelsen och höjde säkerheten vid övriga kyrkor i samband med påskhelgen.

Darko Marić berättade, att många kroater reagerade kraftigt på händelsen, inte minst då flera själva under kriget på Balkan på 1990-talet hade blivit fördrivna från sina hem under muslimska stridsrop.

Under ytan finns fortfarande minnen från en tid, då muslimer sågs som dödsfiender, vilket gjorde händelsen under gudstjänsten i Tyskland extra känslig. ’Många som var där blev verkligen rädda. Sådana här händelser kan trigga igång minnet från kriget’, sade Darko Marić.

Han betonade ändå, att det inte går att dra alla muslimer över en kam. Alla folkslag i krigets Balkan var också utsatta för etnisk rensning – även de muslimska bosnierna.

 

Källa: Nyhetsbyrån

Senaste artiklarna