Imam utvisas – SÄPO bakom omhändertagande

Imamen vid den beryktade moskén i Gävle, Aba Raad, har omhändertagits och placerats i Migrationsverkets förvar. Enligt källor skall Säkerhetspolisen SÄPO ligga bakom omhändertagandet. Även imamens son har omhändertagits, och deras familj skall nu vara oroade över att de omhändertagna personerna skall utvisas.

I onsdags omhändertogs imamen Aba Raad vid Gävle moské av SÄPO under en promenad tillsammans med hustrun. I en synkroniserad insats omhändertogs även imamens son. Båda har nu placerats vid ett av Migrationsverkets förvar. Enligt tillförlitliga källor skall bevakningen vid förvaret ha stärkts avsevärt.

Imamen har under flera år ansetts vara en ledande kraft i den salafistiska rörelsen bland landets muslimer. Vid de två tillfällen imamen har sökt svenskt medborgarskap, men båda gångerna fått avslag. Enligt källor som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med skall avslagen ha berott på tydliga kopplingar till islamistisk extremism.

Insatsen som slutade med ett omhändertagande skall enligt samma källor ha föranletts av informationsutbyte mellan utländsk säkerhetstjänst och den svenska Säkerhetspolisen. Omhändertagandet kan tolkas som en eventuell utvisning av imamen Abu Raad och dennes son.

Familjen och anhängare till imamen har nu startat en namninsamling för att stoppa en utvisning. Andra protester kan vara att vänta. Enligt familjen kan imamen och sonen komma att avrättas vid en utvisning.

Gävle moské är inrymd i en lokal som tidigare användes av Metodistkyrkan. Efter en kritisk granskning av moskéns aktiviteter av lokal media mordhotades Gefle Dagblads chefredaktör. En nära anhörig till imamen dömdes 2017 till två månaders fängelse för mordhotet.

 

Källa: NB

Senaste artiklarna