IS: Terrorsektens ledare tycks vara vid liv

För första gången på snart fem år tycks högste ledaren för terrorsekten IS, Abu Bakr al-Baghdadi, ha framträtt i en video. Filmklippet, som uppges vara nyinspelat, publicerades i en av terrorgruppens egna kanaler på måndagen. Det rapporterar SVT.

’Det är stor sannolikhet att det är han’. Det säger terrorexperten Magnus Ranstorp. I klippet sitter terroristledaren och talar med tre män med censurerade ansikten. Han talar om aktuella händelser, t ex striden om syriska al-Baghuz och terrordåden i Sri Lanka. I början av klippet uppges det att videon är från början av april. Det skriver Reuters.

 

Senast terroristledaren al-Baghdadi framträdde på video var i juli 2014 i Mosul i norra Irak, där han utropade det så kallade ’kalifatet’. Det har sedan kommit flera uppgifter om att han skulle ha dödats, men det har aldrig bekräftas.

Enligt Magnus Ranstorp är den nya videon ett sätt för terrorgruppen att visa att den inte är uträknad, trots stora militära nederlag i Irak och Syrien de senaste åren. Många andra i terrorgruppens högsta ledning har antingen dödats eller tillfångatagits av koalitionen mot IS.

Ranstorp menar, att det är ett stort nederlag att man inte har lyckats lokalisera ledaren för världens mest bestialiska terrorrörelse. Terroristledaren al-Baghdadi är en viktig person för IS på så vis att han ’förkroppsligar kalifatet’.

 

Källa: Nyhetsbyrån

Senaste artiklarna