’En oväntad vändning’ i Palmeutredningen

”En oväntad vändning – den hittills dolda sanningen om det som kallas ’mordet på Olof Palme’”av Claes Hedberg, Passimé förlag. En intressant bok, utgiven 2017, av en privatsparare om en av Sveriges genom tiderna största mordgåtor.

Få mord fascinerar som dem på furstar och statsmän. En del löser man snabbt som mordet på franske kungen Henrik IV, på svenske kungen Gustav III eller på amerikanske presidenten Abraham Lincoln. Andra förblir gåtor: Karl XII, John F Kennedy och Olof Palme…

Den så kallade Palmeutredningen är fortfarande igång efter drygt trettio år. Sannolikt för syns skull. Polisen brukar hävda, att mordet är löst. Det var Christer Pettersson som sköt Palme. Och så var det kanske. Men var han verkligen ensam? Och vad var motivet? Eller var det inte Pettersson? Och blev Palme verkligen mördad?

Olof Palme var en kontroversiell person. Älskad av vissa, fruktad av andra, hatad av en del. Han lämnade knappast någon likgiltig och – säger historierna – han hade många kvinnoaffärer. Och någonstans skall han enligt bokens författare ha blivit smittad av HIV.

Så inom partiet beslöt man sig att – i samråd med familjen – skaffa undan Olof Palme innan sjukdomen tog livet av honom. Och så fejkade man ett mord, vilket gjorde Palme till martyr.

Jo visst. Det är en fascinerande berättelse och vem vet egentligen säkert vad som hände den 28 februari 1986?! Jo, enligt Hedberg visste åtskilliga sammansvurna vad som hände. De flesta av dem är numera döda.

 

Men hur har det varit möjligt att få alla inblandade att bevara hemligheten? Och var det verkligen nödvändigt – om Palme nu hade HIV – att skaffa undan honom? Fejka ett mord och, som författaren menar, flyga Palme till ett slott i Frankrike för att dö av sjukdomen i skymundan?

Sjukdomen var ännu rätt okänd. Skådespelaren Rock Hudson kom ut sommaren 1985. Designern Sighsten Herrgård först hösten 1987. Hade inte Olof Palme, om han var sjuk, bara kunnat få dö i frid? Av cancer eller vad man nu ville kalla det… Många frågetecken lämnade hans hädangång efter sig. Hur som helst.

Författaren Claes Hedberg själv säger, att många vill dölja det som verkligen hände och Hedberg hävdar,  att han själv har hotats till livet för att han har önskat berätta sanningen. Tja, vad vet väl vi?! En intressant bok är det i alla fall. Döm själv. Och läs på egen risk…

Senaste artiklarna