Boris Johnson favorit att bli ny brittisk premiärminister

Boris Johnson, omstridd men charmig politiker med blond kalufs, är klar favorit i striden om vem som blir ny premiärminister efter Theresa May, som avgick efter att ha misslyckats med att dra Storbritannien ut ur Europeiska Unionen under Brexit.

Detta har framgått efter fem omröstningar de senaste dagarna bland det konservativa partiets 313 parlamentsledamöter där Johnson varje gång vunnit med bred marginal trots sitt rykte om att vara ”the enfant terrible” i brittisk politik.

Theresa May, som avgick som partiledare efter långvariga påtryckningar från sitt parti den 7 juni, leder en expeditionsministär tills hennes efterträdare koras om cirka en månad. Det ska ske efter ett val bland 160 000 Toriesmedlemmar runtom i landet. Johnson, 55, kandiderar mot Jeremy Hunt, 52, utrikesminister i Mays avgående regering. Vid den sista omröstningen bland konservativa parlamentsledamöter på torsdagskvällen vann Johnson 160 röster jämfört med 77 för Jeremy Hunt. Medan Johnson är kanske den främsta förkämpen för Brexit i parlamentet var Jeremy Hunt till en början Remainsupporter, men han ändrade åsikt till följd av vad han såg som EU:s arrogans i Brexitförhandlingarna.

Johnson, omstridd på grund av sina ibland klumpiga uttalanden, bad vid  TV-debatten mellan de fem främsta kandidaterna till premiärministerposten i tisdags om ursäkt för att ha liknat muslimska kvinnor iklädda burkas vid “brevlådor”, men hans befriande politiskt inkorrekta hållning tilltalar förmodligen många väljare.

Belackare har varit snabba att angripa Johnson. TV-kanalen Channel 4 har granskat hans åtta år som Londons borgmästare och fann både lögner om hans kvinnoaffärer och löften som aldrig infriats. Johnson lovade till exempel att få bukt med ”rough sleeping” – hemlösa som sover på gatan – men antalet fördubblades under hans tid som borgmästare.  Å andra sidan införde han ”the Boris Bike”, en cykel som folk mot en ringa  avgift kan hyra från 750 stånd på många av Londons trottoarer, ett populärt, miljövänligt initiativ i världsstaden.

På sociala medier grävde folk nyligen fram en krönika i  Labourtidningen The Guardian från 2012 av den berömde historikern Max Hastings, som en gång var Johnsons chefredaktör på Daily Telegraph. Hastings beskrev Johnson som en ”guldmedaljerad egomaniker” som ”hungrar som en galning efter att bli premiärminister”.

Hastings skrev att om Johnson blev premiärminister en dag skulle han packa sina resväskor eftersom ett sådant val skulle innebära slutet på Storbritannien som ett seriöst land. ”Jag skulle inte tro på Boris ord att det var måndag eller tisdag,” skrev Hastings.”Men jag beklagar att jag uttrycker mig så hårt eftersom jag liksom de flesta britter är mottaglig för hans briljanta, varma, lustiga personlighet.” Vi får se om Hastings packar sina resväskor.

Johnson har framställt sig själv som den enda politiker som kan lotsa Storbritannien ut ur EU efter Theresa Mays misslyckade försök i ett fientligt underhus som tre gånger röstade ned hennes utkast till Brexit, vilket hon slöt i november efter två år av segslitna förhandligar med Bryssel. May tog över som premiärminister från David Cameron efter folkomröstningen om EU-medlemskap i juni 2016. Britterna röstade 52-48 för att lämna unionen och det föll på henne att genomföra folkets beslut trots att hon tillhörde den sida som ville bli kvar i EU. Johnson avgick för övrigt som utrikesminister efter en dispyt med Theresa May förra sommaren.

Planen var ursprungligen att Storbritannien skulle lämna EU den 29 mars och att praktiska detaljer skulle utarbetas under en övergångsperiod. Men Underhusets oförmåga att fatta beslut har dragit ut på tiden och datum för utträdet är nu satt till den 31 oktober.

”Vi måste ha lämnat EU den 31 oktober,” sade Johnson vid tisdagens TV-debatt. ”Annars fruktar jag att vi kan se fram emot en katastrofal förtroendeförlust i politiken.”

En varningssignal: de etablerade partierna Tories och Labour, som käbblat om Brexit i två år, led svidande förluster i valet till EU-parlamentet i maj medan Brexitpartiet seglade upp som det största brittiska partiet i Bryssel. Brexitpartiet, som bildades så sent som i mars, leds av Nigel Farage, den frispråkige EU-skeptikern som framtvingade folkomröstningen i sin egenskap av ordförande i UKIP, ett parti som sedan dess tappat fokus och väljarstöd.

De flesta i London och Bryssel fruktar ett utträde utan avtal eftersom det skulle drabba både UK och EU ekonomiskt, men Johnson är i värsta fall beredd att acceptera ett no-deal, något som den avgående premiärministern inte varit redo för. Hans taktik går ut på att idka utpressning mot Bryssel och vägra betala notan för utträdet, hisnande 39 miljarder pund, om britterna inte får som de vill. Detta mångmiljardbelopp inbegriper åtaganden och medlemsavgifter som London förpliktat sig att betala vid ett utträde trots att britterna inte längre är medlemmar när Bryssel kommer med notan. 

Bryssel har upprepade gånger sagt att det inte blir några omförhandlingar och förklarade så sent som i förra veckan att även med den bästa vilja i världen hinner man inte att få till ett bättre avtal före den 31 oktober med tanke på hur byråkratin fungerar. Det skulle med andra ord luta åt ytterligare förseningar.

Inrikesminister Sajid Javid, som är en av de förlorande kandidaterna i kampen om vem som blir ny premiärminister, förklarade i TV-debatten att ett misstag britterna gjort var att inte komma tillräckligt förberedda till utträdesförhandlingarna. Ett annat misstag var, enligt Javid, att regeringen tillät sig ha en flexibel deadline. ”Om man inte har en (absolut) deadline så koncentrerar man sig inte.”

Den främsta stötestenen är frågan om gränsen mellan Nordirland, som ingår i Storbritannien, och Irland, som förblir medlem av EU. Bryssel befarar att varor kan komma att föras in och ut ur EU illegalt genom bakdörren om inte ett separat övergångsavtal träffas – den föreslagna backstop-regeln. Detta motsätter sig Storbritannien, som gick med i dåvarande EEC 1973, eftersom man fruktar att ett sådant avtal skulle urholka landets territoriella integritet.

Det är således många problem som måste lösas och först måste Johnson vinna omröstningen bland partimedlemmarna. Han kan genom sin tankspridda personlighet och bristande intresse för detaljer bli sin egen värsta fiende. Men han är en så stark favorit att bli Storbritanniens näste premiärminister att en kommentator på BBC-nyheterna häromdagen sade:

”Inte ens Boris Johnson kan stoppa Boris Johnson.”

 

Rolf Söderlind

Senaste artiklarna