Storbritanniens USA-ambassadör avgår efter bråk med Trump

Den brittiska ambassadören i Washington avgick på onsdagen efter kritik från President Donald Trump som surnat till över att ambassadören kallat hans administration för oduglig. Trump svarade med att kalla ambassadören en pompös idiot.

Sir Kim Darroch beskrev sina intryck av Trumps regim de senaste två åren i hemliga rapporter genom diplomatiska kanaler till utrikesministeriet i London. De läcktes till  Mail on Sunday som publicerade dem i söndags och utrikesministeriet har inlett en undersökning för att om möjligt ta reda på vem som läckt rapporterna.

Darroch skrev att rapporter om stridigheter bland personal i Vita Huset mestadels var sanna. “Vi tror inte att denna administration kommer att bli väsentligt mer normal, mindre dysfunktionell, mindre oförutsägbar, mindre fraktionsdriven, mindre klumpig och oduglig ur diplomatisk synvinkel,” skrev ambassadören.

För att nå fram till Trump måste man uttrycka sig enkelt, skrev Darroch, som hävdade att presidenten ”utstrålar osäkerhet”.

Trump svarade med en tweet på tisdagen:  ”Denna knasiga ambassadör som UK påtvingat USA är inte en person som vi är speciellt glada över, en synnerligen korkad man… Jag känner inte ambassadören men har hört att han är en pompös idiot.”

Darroch fick stöd från avgående premiärminister Theresa May och utrikesminister Jeremy Hunt, men Boris Johnson, som förväntas bli utsedd till ny premiärminister om två veckor, vägrade uttala sig om ambassadörens utsikter att behålla jobbet, något som definitivt underminerade dennes position.

Darroch, 65, som skulle avgått vid årsslutet, förklarade på onsdagen att hans situation nu var ohållbar och att han avgår frivilligt. “Det har förekommit många spekulationer om min position … Jag vill få slut på dessa spekulationer. Den nuvarande situationen gör det omöjligt för mig att utföra mitt arbete på det sätt jag vill.”

Theresa May, som djupt beklagade Darrochs avgång, förklarade att regeringen inte delar hans åsikter om Trumps administration men att brittiska diplomatiska sändebud måste ha rätten att komma med uppriktiga bedömningar.

Utrikesministeriet har beskrivit händelsen som en läcka hellre än ett exempel på hacking, vilket torde utesluta att främmande makt är inblandad. Sir Christopher Meyer, tidigare USA-ambassadör, sade i en intervju med BBC Radio 4: ”Det handlar uppenbarligen om någon som avsiktligt ville sabotera Sir Kims roll som ambassadör, göra hans position ohållbar och få honom ersatt med någon som personen bakom läckan föredrar.”

The Independent skrev i en kommentar att det är viktigt att källan till läckan avslöjas eftersom ambassadörer från och med nu kanske kommer att tveka att skicka sina ärliga åsikter från sina utkikspunkter tillbaka till London. ”Skadan är skedd.”

En UD-tjänsteman avfärdade tanken på att läckan skulle vara en del av någon slags sammansvärjning kopplad till Brexit.

Rolf Söderlind

Senaste artiklarna