Tommy Robinson döms till nio månaders fängelse för trots mot domstol

Högerradikalen Tommy Robinson har dömts till nio månader bakom galler för trots mot domstol i och med att han olovligt filmat invandrare åtalade för systematiska våldtäkter i samband med deras rättegång i maj förra året.

Tommy Robinson, 36, direktsände på Facebook en video utanför domstolen i Leeds där ett gäng misstänkta våldtäktsmän och pedofiler av pakistanskt ursprung stod inför rätta. Han greps på platsen och dömdes först till 13 månaders fängelse för trots mot domstol. Han överklagade domen, släpptes i augusti på rättstekniska grunder men dömdes i torsdags vid domstolen Old Bailey i London till nio månader bakom galler.  Rätten fann honom skyldig till att ha ”aggressivt konfronterat och filmat” några av de åtalade när de anlände inför dagens förhandlingar. Han hade bland annat uppmanat till hämndaktioner mot de åtalade, förklarade rätten.

Han trodde kanske att han gjorde allmänheten en tjänst genom videon, men i praktiken bröt han mot lagen och riskerade att åstadkomma kollaps i förhandlingarna som vid den tidspunkten var konfidentiella.  De åtalade befanns senare skyldiga till mångåriga fängelsestraff för systematisk våldtäkt och misshandel av engelska flickor under många år.

Tommy Robinson, vars riktiga namn är Stephen Yaxley-Lennon, anlände till Old Bailey iklädd en t-shirt med texten ”convicted of journalism” (dömd för journalistik) och möttes av många anhängare. När domen blev känd började folkmassan kasta sten på poliserna utanför domstolen och några av dem angrep en kameraman från BBC. Innan han fördes bort sade Robinson till en journalist att han dömts för den han är, inte för vad han gjort.

Tommy Robinson, tidigare ledare för högergruppen English Defence League och numera aktivist mot Islam, har hyllats som en hjälte huvudsakligen av folk på högerkanten i England och USA, däribland Steve Bannon, tidigare strategisk rådgivare till President Donald Trump. I september förra året utropades han till ”Årets patriotiska europé” vid en konferens i Bayern där många representanter för den europeiska högern var närvarande.

Men han är omstridd. Nigel Farage, som framtvingade Brexitavtalet genom folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap 2016, skrev nyligen om Tommy Robinson: ”Det finns folk som ser honom som en stor hjälte som står upp för arbetarklassen, men han har ett tämligen suspekt (brotts)register med en svans av folk som, tyvärr, orsakar bråk och våldsamheter.”

Tommy Robinson, som är gammal fotbollshulligan, har suttit i fängelse för bedrägeri och andra brott samt råkar ofta i slagsmål på gator och torg.

Men trots sin kamp mot Islam i England har Tommy Robinson så vitt känt aldrig avslöjat något dramatiskt nytt kring alla de sexuella övergrepp av muslimer på engelska flickor som pågått senaste 20 år i England. Brittisk press hänger numera regelmässigt ut våldtäktsmän av pakistanskt ursprung med namn, foto och adress på ett sätt som skiljer sig markant från till exempel svenska medias ängsliga försök att mörka gärningsmännens bakgrund om den är utländsk för att slippa bli stämplade som rasister. I en statlig utredning 2014 avslöjades för övrigt rena skräckhistorier hur brutala muslimska våldtäktsgäng misshandlat och missbrukat 1 400 engelska flickor i Rotherham i norra England genom åren.

Rolf Söderlind

Senaste artiklarna